Yumurtlama Takibi (Ovulasyon İndüksiyonu)

yumurtlama takibi nasil yapilir

Kadınsal kaynaklı kısırlık nedenleri arasında sıklıkla karşılaşılan durumlardan biri yumurtlama bozukluğudur. Adet düzensizliği veya hormon bozukluğu olan kadınlarda genellikle yumurtlama problemi görülebilmektedir. Çiftler arasındaki tek sorun yumurtlama problemi olması halinde yumurtlama tedavisi yöntemi ile başarılı bir sonuç elde edilebilmektedir. Ovulasyon indüksiyonu düzenli ultrason takibi hormon tetkikleri içeren ağrısız ve acısız bir tedavi yöntemidir. Gerekli durumlarda çeşitli ilaçlar ile yumurtlama uygulaması yapılır ve böylece hamile kalabilmeleri sağlanabilir.

Yumurtlama Tedavisi

Hamile kalmak isteyen kişilerde eğer yumurtlama bozukluğuna bağlı bir problem bulunuyorsa yumurtlama tedavisi en çok tercih edilen ve uygulaması oldukça basit olan bir işlem olarak uygulanır. Ovülasyon uygulaması sayesinde yumurtlama probleminin düzeltilmesine yardımcı olunarak çiftlerin çocuk sahibi olması sağlanır.

Ovülasyon İndüksiyonu (Yumurtalama Takibi) Nedir?

Yumurtlama takibinde yani ovülasyon indüksiyonu uygulamasında öncelikle klinik ve radyolojik tetkikler uygulanarak kişinin sağlık taraması yapılmaktadır. Kanallarda herhangi bir tıkanıklık olmaması halinde tek odak yumurtlama döngüsü olmaktadır. Bu noktada yumurtaların gelişme düzeyi ve ne zaman çatladığı tespit edilir. Çatlama için hazır hale geldiklerinde ise hCG çatlatma iğnesiyle yumurtalar çatlatılır. İğne yapılması ardından 36 saat sonrasında korunmasız cinsel ilişki önerilir.

Yumurtlama Takibi (Ovulasyon İndüksiyonu) Uygulaması Nasıldır?

Ovulasyonu uyarması adına çeşitli ilaçlardan yararlanılabilmektedir. En çok kullanılan ilaçlar arasında Klomifen sitrat tablet, HMG (Human menopozal gonadotropin) ve saf FSH yer almaktadır. Bu ilaçlar sayesinde yumurta gelişimi sağlanmaktadır. İlaçların kullanılmasıyla birlikte düzenli ultrason takibi sağlanarak yumurtalar değerlendirilir. Cinsel ilişki zamanı ve ne sıklıkla olması da yumurtlama döngüsü göz önünde bulundurularak doktorunuz ile birlikte planlanmaktadır. 3- 4 aylık düzenli bir uygulama ardından yumurtlama takibi ile başarılı bir sonuç elde edilebilmektedir. Olumlu sonuç alınamadığı takdirde farklı ilaçlara başvurulabilir veya aşılama tedavisi uygulanabilir.

Yumurtlama Takibi Ne Zaman Yapılır?

Düzenli olarak adet gören bir kadının ovülasyon döngüsü adet kanaması başladığı ilk günden itibaren sayılmaya başlanır. 30 günde bir adet gören kadınlar için 16’ncı gün yumurtlama olacağını hesaplamalıdır. 35 günde bir düzenli olarak adet gören kadınlar için ise yumurtlama günü yaklaşık olarak 21’nci güne denk gelecektir.

Ovülasyon Döngüsü (Yumurtlama Döngüsü) Nasıl Olmalıdır?

Adetleri düzenli olarak devam eden kadınlar için yumurtlama kanama başlamadan yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir. Bu şekilde yumurtlama takibi kolay bir şekilde hesap edilebilir. Bu hesaplamalara göre adet dönemi 28 gün süren bir kadında yumurtlama adetin 14’üncü günü olur, ovülasyon takibi kanamanın ilk başladığı günden itibaren sayılır.

Yumurtlama Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Klomifen sitrat tablet, GnRH salgısını başlatmak üzere kullanılan bir ilaçtır. GnRH, hipotalamus tarafından salgılanan yumurtaların gelişmesini sağlayan bir hormondur. Aynı sistemde etkili diğer iki hormon ise FSH ve LH olarak adlandırılan hipofiz bezinden salgılanan hormonlardır. Bu hormonlar da yumurtlamanın gerçekleşmesini sağlayan hormonlardır. Klomifen sitrat tablet ile gerekli hormon akışının oluşması sağlanmaktadır. Tableti kullanan kadınlarda %70 oranında yumurtlama gerçekleşir. Bu oran içerisinde %35’inde ise gebelik gerçekleşmektedir. Tedavi süresi 4- 5 ay kadardır. Yumurtlama tedavisi kısırlık tedavileri arasında uygun fiyatlı olan tedavi yöntemlerinden biridir.

Saflaştırılmış FSH ise gonadotropin hormonun saflaştırılmış halidir. Gonadotropin yumurta hareketlerini uyaran bir hormondur. Klomifen tedavisinin yetersiz olduğu durumlarda FSH uygulaması başlanarak folikül gelişmesi sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra yumurta sayısını arttırmak amaçlı da uygulanabilmektedir.

Koriyonik gonadotropin ise son aşama olarak düşünülebilir. hCG uygulaması olan bu uygulama ile yumurtaların çatlaması sağlanır. Son doz FSH ardından 24 saat içerisinde uygulanarak ovulasyon gerçekleşmesi sağlanır. Ardından doğru zamanda cinsel birliktelik gerçekleştirilerek tedavi tamamlanır.