Blastosist Transferi

blastoist transfer nedir

Normal şartlarda bir hamilelik gerçekleştiğinde, sperm ve yumurtalar rahimde yer alan tüplerde bir araya gelir ve burada döllenme gerçekleşir. Döllenme ardından gelen 5 veya 6. günle birlikte döllenen tek hücreli embriyo kanallardan rahime aktarılır ve rahime tutunarak gelişip büyümeye başlar. Tüplerden rahime geçiş döneminde embriyo hacmi genişler ve etrafını saran zar (zona) dışına çıkan kısımları ile rahime tutunmaya hazır hale gelir. Bu evreye blastosist evresi denir. Tüp bebek tedavisinde laboratuvarda blastosist aşamasına kadar geliştirilen embriyo transferi ile gebelik şansı arttırılır.

Blastosist Transferi Nedir?

Blastosist nedir? sorusu sıkça sorulan bir sorudur kısaca şu şekilde açıklanır; laboratuvar ortamda hazırlanmış embriyonun blastosist dönemine girene kadar özel besi kapları içerisinde bekletilmesi ile başlar. Blastokist embriyo ne zaman tutunur? Döllenme ardından 5 veya 6. güne tekabül eden bu süre içerisinde laboratuvar ortamında tutulan embriyolar blastosist dönemine girmesi ve uygun şartlar sağlanmasıyla birlikte anne rahmine transfer edilir. Klasik tüp bebek tedavisinden farkı, transfer edildiği gün ile ilgilidir. Klasik tedavide, döllenme ardından 2 veya 3 gün içerisinde transfer edilen embriyoların blastosist evresine ana rahmine girmesi ve tutunma işlemi için bu ortamda tomurcuklanmaya başlaması hedeflenir. Blastosist transferinde ise embriyo tutunmaya hazır halde rahme transfer edilir. Böylece tedavi başarısının artması sağlanır.

Blastosist Evreleri

Blastosist evreleri tüp bebek tedavisinde embriyonun gelişimini izlemek ve en uygun zamanı belirlemede kullanılır. Embriyolar genellikle blastosist evresine ulaştıktan sonra rahim içine transfer edilir. Ancak her embriyo aynı hızda gelişmez ve bazı embriyolar morula evresindeyken de transfer edilebilir. Bu nedenle uygulamayı gerçekleştiren uzman embriyonun durumunu değerlendirerek en uygun transfer zamanını belirlemeye çalışır.

Blastokist ve Blastosist Farkı

Blastokist ve Blastosist terimleri aslında aynı şeyi ifade eder. İkisi de embriyonun gelişiminin belirli bir evresini tanımlamada kullanılan ifadelerdir. Bu terimler ile embriyonun iç kütlesi ve dış kütlesi arasındaki farklılaşmanın gözlendiği ve iç boşluğun (blastosel) oluştuğu aşama ifade edilir.

Bazı kaynaklarda “blastosist” terimi yaygın olarak kullanılırken diğer kaynaklarda “blastokist” terimi kullanılabilir. Farklı ülkelerde veya uzmanlar arasında iki şekilde kullanımı arasından biri tercih edilebilir.

Blastosist Transferi Kimler İçindir?

Blastosist transferi yeterli sayıda ve kalitede embriyosu gelişen anne adaylarında kültüre 5. yada 6. güne kadar devam edilerek yapılır. Genellikle, 35 yaşı altındaki anne olmak isteyen kişilerde uygulanmaktadır. Transfer gerçekleştirilmesi için 3. gün ardından 5 ve üzeri sayıda kaliteli embriyo olması gerekmektedir. Kaliteli ve sağlıklı olan embriyolar seçilerek transfer edildiğinden çoğul gebelik oluşumu bu yöntemle önlenmektedir. Bundan dolayı tüp bebek tedavisi sebebiyle çoğul bebek sahibi olma ihtimalini önlemek isteyen çiftlere blastosist transferi önerilmektedir.

Blastosist Transferinin Avantajları Nelerdir?

Transfer, sağlıklı embriyoların büyüyüp gelişebilmesine daha çok olanak tanıyan bir yöntemdir. Bu sayede tedavi sonucundaki başarı oranı artmaktadır. Blastosist evresine ulaşan embriyolar çok daha güçlü bir genetik yapıya ve daha iyi hücre bölünmesine sahip olur. Blastosist transferi sayesinde embriyoların daha uzun süre laboratuvar koşullarında gelişimini izleme olanağı bulunur. Böylelikle embriyolar arasından sağlıklı ve gelişmeye en uygun olanları seçme şansı artar. Bu da embriyo seçiminde daha iyi bir değerlendirme yapmayı ve daha başarılı sonuçlar elde etmeyi sağlayabilir. Bir veya iki embriyo transferi yapıldığından çoğul gebelik oluşma ihtimali oldukça düşüktür. Daha öncesinde başarısız tüp bebek tedavisi geçmişi olan kişiler için alternatif bir yöntemdir. Her çiftin durumu farklıdır ve tedavi planı onların özel ihtiyaçlarına göre yapılmalıdır. Transfer gerçekleşmesi ardından 12 gün sonrasında blastokist transferi gebelik hesaplama ile işlemin sonucu öğrenilebilir.