Dış gebelik sonrası hamilelik mümkün mü?

dis gebelik sonrasi hamile kalinir mi 1

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir dış gebelikte erken teşhisin önemini sizler için anlattı. 

Dış gebelik döllenen yumurta hücresinin çeşitli sebepler ile fallop tüpü içine yerleşerek gelişmesi durumudur. Türkiye’de sık görülen dış gebelik sadece embriyo için değil, anne için de hayati risk taşır. Bu nedenle dış gebelikte erken teşhis hayati önem taşır. Embriyonun yerleşmesi gereken doğal yer rahim içidir; fakat çeşitli sebeplerle embriyoların fallop tüplerine ya da farklı alanlara yerleşme ihtimali de bulunur.

 

Ciddi kanamalara yol açabilir

 

Dış gebelik her 100 hamilelikten birinde görülen yaygın bir sorundur. Döllenmiş yumurtanın fallop tüpü içinde büyümesi tüpün patlamasına ve ciddi kanamalara neden olabilir. Dış gebelikte tıpkı normal hamilelikte olduğu gibi mide bulantısı, memelerde şişlik, adet gecikmesi görülebilir. Bu belirtilerin yanı sıra anormal kanamalar ve ağrılar da dış gebeliğin belirtileri arasında yer alır. Hiçbir belirti vermediği de olur. Erken teşhis annenin tüpünde hasar meydana gelmeden tedavi edilmesine imkan sağlar.

 

Dış gebelik genellikle fallop tüplerinin iltihaplanması, zarar görmesi ya da şeklinin bozulmasından ve hormonal dengesizliklerden kaynaklanabilir. Pelvik enfeksiyon, uygunsuz şartlarda yapılan kürtaj, geç anne olma, sigara kullanımı, kronik kadın hastalıkları ve doğuştan hasarlı tüpler gibi sebepler de dış gebeliğin gelişmesine neden olabilir.

 

Erken teşhiste tedavisi mümkün!

 

Düzenli kontroller ile dış gebeliğin erken teşhis edilmesi mümkün. Dış gebelik çoğunlukla gebelik şüphesi ile ortaya çıkar. Jinekolojik muayenede şiddetli karın ağrısı, ele gelen kitle; ultrasonografide batın içi kanama, ektopik gebelikle ilgili bir yapı tespiti, kanda BhCG ve laparoskopi yapılması teşhis için yardımcı faktörlerdir. Erken tanı sayesinde henüz tüp hasar görmeden kapalı cerrahi operasyon veya ilaç ile tedavi edilebilir. Dış gebeliğin tekrar etme ihtimali oldukça yüksektir. Erken teşhise rağmen tüpler hasar görebilir, dış gebeliklere zamanında müdahale edilmediği takdirde hayati risk taşır. 

Normal gebelikle benzerlik gösterdiğinden bazen geç fark edilebilir, ancak ilerleyen dönemlerde bulgular gebelikte olduğu gibi seyretmez ve kanamalar görülür. Genellikle bu aşamada şüphelenip hekime başvurulur. Kanamayı durdurmak için cerrahi yönteme başvurulabilir. Günümüzde dış gebelik için erken teşhis ve tanı olursa ameliyatsız ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir. Dış gebelik sıklıkla tek rahim tüpünde meydana gelir. Tedavi sonrası diğer yumurtalık ve rahim tüpü sayesinde hasta yeniden gebe kalabilir.