Doğum Süreci
İçindekiler
ToggleDoğum gebeliğin sonlandığı ve kadının yaşadığı doğal bir süreç olarak tanımlanabilir. Gebe kalan tüm kadınların yaşadığı bir doğal süreç olmasına karşın bilinmesi gereken her doğumun özel olduğudur. Bir kadının farklı tarihlerde yaptığı doğumların dahi aynı olmadığı görülür. Doğumun anne ve bebeğin sağlıklı bir şekilde süreci tamamlaması için mutlaka deneyimli doktor tarafından hijyenik ortamda gerçekleştirilmesi gerekir.
Gebelik süreci ardından, bebeğin dünyaya gelme anına doğum denmektedir. Sağlıklı şartlarda olması halinde 9 ay süren bir sürecin ardından doğum gerçekleşir. Normal doğum klasik bir doğum şekli olmasıyla beraber hemen hemen memeli tüm canlılar bebeklerini bu şekilde dünyaya getirmektedir. Bazı durumlarda veya anne tercihine bağlı olarak farklı doğum yöntemleri de gerçekleştirilebilir. Normal doğum, sezaryen doğum, epidural doğum ve suda doğum olmak üzere çeşitli doğum çeşitleri bulunmaktadır.
Doğum Türleri (Çeşitleri)
İnsan neslinin devam etmesini sağlayan doğumun geçmişten günümüze farklı yöntemlerle yapıldığı görülür. Annenin ve bebeğin sağlığının korunması aynı zamanda doğumun daha kısa ve acısız olması amacıyla çeşitli yöntemler geliştirilmektedir. Gebe kadının sağlık durumu, istekleri ve bebeğin anne karnındaki durumuna bağlı olarak farklı doğum türleri doktoru tarafından tercih edilebilir. Tercih edilebilecek doğum türleri arasında ise şunlar yer alır:
- Normal doğum
- Epidural normal doğum
- Sezaryen doğum
- Suda doğum
Normal Doğum
Geçmişten bugüne bir bebeğin dünyaya gelmesinin doğal yolu normal doğumdur. Anne adayında kasılmalar ile başlayan doğum, bebeğin vajinal yoldan çıkışı ile sonlanır. Hamileliğin 37 ve 42. haftaları arasında görülmektedir. Üç aşamadan gerçekleşen normal doğumun ilk aşamasında rahimde kasılmalar görülmektedir. 14- 16 saat boyunca süren bu kasılmalar 10 ile 15 dakikada bir gerçekleşmektedir. Zamanla kasılma şiddeti ve görülme sıklığı artmaktadır. Ardından ikinci aşamaya geçilmektedir. Bu aşama bebeğin doğum aşamasıdır. Annenin itme ve ıkınma hareketleriyle gelişen süreç birkaç saat sürebilir. Bebeğin doğması ardındansa son aşamaya geçilir. Bu aşamada plasenta rahimden alınır.
Normal doğum ardından iyileşme süreci daha kısa sürede olmaktadır. Bebek ile bağ kurma süresi normal doğumda daha kısa sürede gerçekleşmektedir.
Normal Doğum Nedir?
Normal doğum insanlığın var olduğundan bu yana en çok tercih edilen doğum türleri arasında yer alır. Normal yani doğal yolla doğum sırasında anne ve doktor işbirliği önemlidir. Doktorun yönlendirmelerine dikkat eden anne adayının doğumunun daha kısa sürede ve sağlıklı sonuçlanması mümkün olur. Bunun yanında her kadının bünyesi farklı olduğundan doğum sürecinin ne kadar olacağı konusunda kesin bir bilgi verilemez.
Normal Doğum Belirtileri Nelerdir?
Normal doğum belirtileri oldukça fazla olmakla birlikte hepsinin birden görülmesi mümkün olmayabilir. Gebeliğin sonlanması ve bebeğin dünyaya gelmesi olarak da tanımlanan doğumun başlaması sırasında anne adayında şu belirtilerin görülmesi beklenir:
- Kanlı akıntı (nişan): Doğumun başlaması ile birlikte kadının iç çamaşırında pembe ya da kahverengimsi leke görülür
- Suyun gelmesi: Bebek anne karnında sıvı dolu bir kese içindedir. Doğum başladığında bu kese yırtılır ve içindeki sıvı boşalır. Buna su gelmesi adı verilir ve doğumun başladığının belirtir
- Düzenli sancı ve kasılmalar: Kasılmalar ve sancılar düzenli aralıklarla olur. Bu aralık gittikçe kısalır
- Sırt ya da bel ağrısı: Kimi kadınlarda doğum başladığında şiddetli sırt ya da bel ağrıları olur
- Sık idrara çıkma ihtiyacı: Bebeğin doğum için aşağı inmesi ile idrar kesesinde baskı oluşur
Normal Doğumun Faydaları Nelerdir?
Anne ve bebek açısından normal doğum faydaları oldukça fazladır. Bu faydalarından dolayı da doktorlar tarafından en fazla tavsiye edilen yöntemler arasında yer alır. Normal doğum yapanlar bunun kendilerini güçlü hissetmelerini sağladığını belirtmektedirler. Kadın normal doğum yaptığında çok daha kısa sürede iyileşir. Doğum sonrasında daha az ağrı ve şikayet olur. Anne ve bebeğin enfeksiyon kapma riski düşüktür.
Normal yollarla doğan bebeklerin bağışıklık sistemi güçlü olur. Anneden daha hızlı süt geldiğinden kısa sürede beslenir. Anneyle bebek arasında hızla bağ kurulur.
Epidural Normal Doğum
Epidural normal doğum ise anne adayının uyanık olup sadece bel altı bölgesinin uyuşturulması halidir. Bu durumda anne yine tüm süreci takip ederken herhangi bir ağrı veya acı hissetmemektedir. Normal ve sezaryen doğumun bir birleşimi olarak düşünülebilir. Rahme kesi atılması ardından bebeğin alınması ve ardından kesi bölgesine dikiş atılması ile tamamlanır. Bazı riskli durumlarda sezaryen yöntemlerinden biri olduğu için de tercih edilmektedir. Epidural normal doğum yapanlar doğum sırasında acı hissetmemenin yanında normal doğum gibi kısa sürede iyileştiklerini ifade ederler.
Epidural Normal Doğum Nedir?
Epidural normal doğum kadının doğumu sırasında ağrı hissetmemesini sağlıyor olması ile tercih edilir. Bu doğum türünde kadının beline özel bir iğne ile girilir. Takılan kateter ile belden aşağısının uyuşmasını sağlayacak anestezi verilir. Doğum sırasında acı hissetmek istemeyen aynı zamanda normal doğum yapmak isteyen kadınlara tavsiye edilir.
Sezaryen doğum
Normal doğumun riskli olduğu, anne adayının normal doğum sancılarını çekmek istemediği durumlarda uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Rahim üzerine kesi açılarak bebeğin alınmasıdır. Genellikle genel anestezi altında uygulanmaktadır. Bebeğin doğum için olması gereken pozisyonda olmaması, bebeğin ideal ölçülerinden daha büyük olması, bebek kalp atışlarının yavaşlaması, plasenta içerisinde yer alan suyun azalması ve plasentanın rahimden ayrılması halinde sezaryen doğuma başvurulmaktadır. Normal doğumdan sonra en çok tercih edilen doğum şekli sezaryen doğum olmaktadır.
Sezaryen Doğum Nedir?
Sezaryen doğum nedir incelendiğinde normal yolla doğumu yapması mümkün olmayan kadınlar için tercih edilen yöntem olduğu görülür. Sezaryen doğum ameliyathanede genel anestezi altında yapılır. Anne adayının karnında yapılan bir kesi ile bebek alınır. Normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda anne ve bebeğin sağlığı için tercih edilir.
Sezaryen Doğum Kaç Saat Sürer?
Normal doğumdan sonra en fazla tercih edilen yöntemler arasında bulunan sezaryen doğum bir saat ve altı sürede tamamlanır. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve anne hiç acı hissetmez.
Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?
Sezaryen doğum için annenin sancılarının başlaması beklenmez. Doktor tarafından yapılan kontroller ile doğum için gün belirlenir. Gebe kadın belirlenen gün ve saatte sezaryen doğum için ameliyathaneye alınır. Tam teşekküllü bir hastanede ve uzman doktorlar tarafından yapılır.
Sezaryen Doğum Faydaları Nelerdir?
Sezaryen doğum faydaları kadının doğumu yaparken hiç acı çekmemesi bulunur. Bu doğum türünün en büyük faydası ise bebek içindir. Bebek doğum sırasında oksijensiz kalma, kemiklerin, dokuların hasar görmesi gibi riskler olmaz.
Suda Doğum
Son yılların popüler doğum şekillerinden biri suda doğum yöntemidir. Normal doğuma alternatif olarak geliştirilen bu teknikte 35- 37 derece sıcaklığa sahip su içerisinde doğum gerçekleştiriliyor. Suyun içerisinde olmasının etkisi ise anne adayının daha rahat bir doğum gerçekleştirmesini sağlamak oluyor. Ilık suyun rahatlatıcı etkisiyle anne adayı, ağrı kesici veya suni sancıya gerek duymadan daha rahat bir doğum gerçekleştirebiliyor. Aynı zamanda suda doğum bebeğin doğum anında şoka girmesini de önlüyor.
Erken doğum, bebeğin ters gelmesi, çoklu gebelik veya genetik uçuk gibi durumlarda suda doğum önerilmemektedir.
Suda Doğum Nedir?
Normal doğum yapmak ama bu sırada daha az acı çekmek isteyen anneler suda doğum yapma seçeneğini değerlendirirler. Suda doğum nedir incelendiğinde doğumun başlaması ile birlikte anne ılık su içine girer. Suda doğum yapılması ile anne kendini daha rahat hisseder. Ayrıca bebeğin de doğum sonrasında dış dünya ile daha hızlı intibak etmesi mümkün olur.
Suda Doğum Nasıl Olur?
Suda doğum nasıl olur araştırıldığında kadının doğum sancılarının başlaması ile birlikte kadın sıcaklığı 37 derece olan su ile dolu küvetin içine girer. Ilık su kasları gevşetir ve hissedilen acıyı azaltır. Kasların gevşemesi ile doğum daha rahat gerçekleşir. Suda doğum bu yöntemi kullanan hastanelerde doktor eşliğinde gerçekleştirilir.
Suda Doğum Faydaları Nelerdir?
Pek çok faydası olması ile gün geçtikçe daha fazla kadın tarafından suda doğum tercih edilmeye devam ediliyor. Suda doğum faydaları arasında en çok öne çıkan kadının daha az acı hissetmesi ve doğumun daha kısa sürede sonuçlanmasıdır. Kasların gevşemesi ile bebek içinde doğumun daha kolay olduğu görülür. Bu yöntemle doğum yapan kadınlarda daha az vajinal kesi yapıldığı görülür.
Suda Doğum Fiyatları
Suda doğum fiyatı tercih edilecek hastaneye, doğumu yaptıracak doktor ve ekibe bağlı olarak farklılık gösterir. Yaklaşık otuz yıldır tüm dünyada uygulanan bu yöntemle doğum yapmak istiyorsanız hastanemiz ile iletişime geçerek fiyatını öğrenebilirsiniz. Suda doğum yapanlar daha az acı çekiyor olmaları ile ikinci bebeği doğurma konusunda istekli olurlar. Normal doğumda olduğu gibi anne doğumda aktif rol alır ve bebek ile hemen doğumun ardından bağı kurabilir.
Tüp Bebekte Doğum
Tüp bebekte doğum, tekli gebelik halinde yine 37 ve 40. haftalar arasında beklenen bir süreçtir. Annenin sağlık durumu, bebeğin gelişimi, annenin isteklerine dayalı olarak doğum şekli belirlenmektedir. Çoğul gebelik durumu halinde genelde sezaryen yöntemi önerilmektedir.
Tüp Bebekte Normal Doğum Olur mu?
Tüp bebekte normal doğum yapılması mümkün olur. Özellikle tekli gebelik olduğunda annenin ve bebeğin sağlığının riske atılmadığı durumlarda yapılması mümkün olur.