Erkekte Kısırlık Nedenleri
İçindekiler
ToggleÇiftlerin düzenli cinsel ilişkiye rağmen bebek sahibi olamama nedenleri kısırlık olarak değerlendirilir. Bir yıl ve daha uzun süre korumasız ve düzenli cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebelik olmaması halinde kısırlığın %50 kadın, %50 erkekten kaynaklandığı görülür. Erkek kısırlık nedenleri araştırıldığında altta yatan çok sayıda neden olabileceği görülür. Gebelik oluşmamasının nedeni erkeğin kısırlığı olması halinde altta yatan nedene bağlı olarak tedavisi yapılır. Kısırlık çoğu zaman çiftlerin bebek istemesine rağmen gebeliğin oluşmaması üzerine akıllara gelir daha öncesinde bilinmesi mümkün olmaz.
Erkekten Kaynaklı Nedenler
En az bir yıl boyunca düzenli olarak korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi ardından bebek sahibi olunamaması akıllara kısırlık problemini getirmektedir. Sebebi belirlenebilen kısırlık altında kadınsal ve erkek kaynaklı nedenler eşit olarak yer almaktadır. Erkekten kaynaklı nedenler anatomik problemler, yaşanılan kaza veya geçirilen ameliyatlar, testis travmaları, geçirilen enfeksiyonlar, sperm kanallarında gelişen bağlanma veya tıkanmalar ve hormonsal bozukluklar (yeterli testosteron yetersizliği) gibi etkenlerden kaynaklı olabilmektedir. Direkt olarak testislerde oluşan şişlik, kızarıklık veya ağrı gibi semptomlar olmadığında kişiler kısırlık problemiyle karşılaşana kadar rahatsızlıklarını fark etmeyebilir.
Erkeğin Kısırlık Belirtileri Nelerdir?
Düzenli cinsel ilişkiye rağmen istenen gebeliğin oluşmaması halinde ilk akıllara kadınların kısırlığı gelir. Oysa istenen gebeliğin oluşmadığı durumlarda çiftlerin birlikte doktora gitmeleri gerekir. Gebeliğin oluşmamasına neden olan kısırlığın kimde olduğu araştırmasına önce erkekten başlanması gerekir. Çünkü erkeklerin kısırlığı konusunda yapılan testlerden çok daha kısa sürede sonuç alınır. Erkeğin kısırlık belirtileri arasında şunlar yer alır.
- Düzenli cinsel ilişkiye rağmen kadının gebe kalamaması
- Peniste akıntı olması
- Testislerde şişkinlik
- Testislerde ağrı
Erkek Kısırlığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Erkek kısırlık tedavisi için öncelikle erkeğin fiziksel muayenesi gerçekleştirilir. Muayene ve geçmiş yaşam öyküsünün ardından yapılan testler ile kısırlık nedeni bulunur. Bunun ardından ise tedavi programı oluşturulur. Hastalığın tedavisi ile erkeğin çocuk sahibi olması mümkün olabilir. Yapılan testler ile erkekte gebeliğin oluşmasını önleyen nedenlerin ortadan kalkması için şu tedaviler uygulanır.
- İlaç tedavisi
- İğne tedavisi
- Mikro tese
- Aşılama yöntemi
Erkek Kısırlık Testi Nasıl Yapılır?
Erkek kısırlık nedenleri öğrenilmek için erkek önce ürolog tarafından fiziki muayeneden geçirilir. Ardından halk arasında erkek kısırlık testi olarak adlandırılan sperm sayısının öğrenilmesi işlemi yapılır. Erkekten 3-5 günlük cinsel perhiz sonrasında meni vermesi istenir. Ardından verilen meni ile spermiyogram testi yapılır. Bu test ile menide sperm varlığı ve sayısı araştırılır. Bu testin sonucuna bağlı olarak erkeğe kısırlık teşhisi koyulur. Aynı zamanda bu testin sonuçları yapılacak tedavinin planlanmasını da sağlar. Erkek kısırlık tedavisi için spermin varlığı, sayısı ve kalitesi ölçülür. Kimi zaman menide yeterli sayıda sperm olsa da gebelik oluşmaz.
Erkeklerde Kısırlık Ne Zaman Başlar?
Erkekte testislerin inmemesi, ağrı ve şişlik gibi belirtiler olmadığında çocuk sahibi olmayı istemeden önce kısırlık akıllara gelmez. Araştırma da ancak çocuk sahibi olamama sonrası yapılmaya başlanır. Erkek kısırlığı belirtileri bazı durumlarda çocuk sahibi olmanın ardından da ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda kısırlık ergenlik ile başlamamıştır. Yaşanmış kazalar, geçirilmiş hastalıklar, alkol, sigara ve madde bağımlılıkları, diyabet gibi hastalıklar ile sonradan da kısırlık oluşabilir.
Çocuk sahibi olmayı istemesine rağmen bunun gerçekleşmemesi halinde kısırlığın erkeklerde ergenlik ile başladığı düşünülür. Erkek kısırlığı nasıl anlaşılır konusunda tıpta gelişmeler yaşanmaya devam etmektedir. Menide hiç sperm olmayan erkekler için mikro tese gibi yöntemler ile tüp bebek ile çocuk sahibi olma imkanı bulunur.