Kısırlık Tedavileri (Infertilite Tedavisi)

kisirlik tedavileri

Bir yıl içerisinde düzenli olarak korunmasız cinsel ilişki yaşayan çiftlerin gebelik elde edememeleri sonucunda kısırlık (infertilite) şüphesi akıllara gelmektedir. Bu durumda bulunan çiftler doktora başvurarak çeşitli klinik ve radyolojik muayeneden geçerler. Kısırlık kadınsal veya erkek kaynaklı olabildiği gibi %20 oranında altında yatan sebep tespit edilemeyebilir. Kısırlık tedavileri, kısırlık nedeninin altında yatan sebebe yönelik şekillenmektedir. Sebebin belli olmadığı durumlarda ise profesyonel bir ekiple çalışarak olabilecek en doğru tedaviyi tespit etmek büyük önem taşır. Her geçen gün gelişen teknoloji ve kısırlık tedavileri kapsamında bilgilerin artması, kısırlık tedavilerindeki başarı oranını ciddi oranlarda yükseltmektedir. Doğru tedaviler ile çiftler sağlıklı bir gebelik süreci ardından bebeklerini kucaklayabilirler.

İnfertilite yani kısırlık, bir çiftin cinsel yönden aktif olmasına ve doğum kontrol yöntemlerinden herhangi birini kullanmamasına rağmen gebelik oluşmaması halidir. Dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak yaşanan bir sağlık problemi olarak tanımlanmaktadır. Farklı nedenlerden ötürü infertilite tedavileri uygulanmaktadır. Kısırlık tedavilerinde izlenecek olan yöntemler, kişinin kısırlık nedenine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. İnfertilite tanısının tam sistemik muayene ile konulmasıyla beraber problem saptanmaktadır. Kısırlık tedavisi tanının konulmasının ardından yapılmaktadır. Bazı durumlarda, çiftlere tüp bebek tedavisi önerilirken bazı durumlarda da aşılama, yumurta dondurma gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Infertilite Tedavisi Yöntemleri

Kısırlık tedavisi için pek çok yöntemden destek alınmaktadır. Öne çıkan tedavi yöntemlerinden birisi tüp bebek tedavisidir. Doğal yöntemlerle hamileliğin oluşmasında zorluk çeken çiftler için farklı tedavi yöntemlerinin de uygulandığını söylemek mümkündür. Bu yöntemler, partnerlerin yaş aralığına, daha önce bir gebelik yaşanıp yaşanmadığına göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda ne kadar süredir gebelik için uğraşıldığı, kadının fallop tüplerinin ne durumda olduğu, yumurta ve sperm kalitesi değerlendirilmelidir. Tüm bunların sonucunda çeşitli infertilite tedavi yöntemlerinden biri tercih edilmektedir.

Infertilite Tedavisi Aşamaları

Çiftlerde infertilite için öncelikli olarak uzman hekimle görüşme gerçekleştirilmektedir. Bu görüşmeler hem erkeğin hem de kadının öyküsü dinlenilerek kaydedilmektedir. Önceden yapılan testler, filmler değerlendirmeye alınmaktadır. Bu verilerin ışığında, jinekolojik ve ürolojik muayeneler yapılmaktadır. Muayenenin sonrasında, tedavi öncesinde herhangi bir operasyona gerek olup olmadığı saptanmaktadır. Bazı dönemlerde rahim doğumsal olarak anatomik sorunlara sahiptir. Bunların çeşitli operasyonlarla düzenlenmesi gerekmektedir.

Kısırlık tedavisi için öne çıkan aşamalardan bir diğeri ovülasyon indüksiyonudur. Yumurtaların gelişmesi için adım atılan bir süreç olarak tanımlanabilir. Üçüncü aşamada geliştirilen yumurtalar toplanmaktadır. Genel anestezi altında yapılan bu işlem kısa sürelidir. Hasta aynı gün içerisinde taburcu edilmektedir. Yumurta toplama işleminin ardından erkekten sperm örneği alınmaktadır.

İnfertilite tedavisi aşamaları içerisinde dördüncüsü mikroenjeksiyon işlemidir. Bu işlem içerisinde özel bir mikroskop yardımıyla sperm yumurta içine yerleştirilmektedir. Döllenmenin gerçekleşip gerçekleşmediği incelenir. Gerekli kontrollerin ardından embriyo sayısına göre transfer gününe karar verilmektedir. Embriyo transfer işlemi de laboratuvar ortamında oluşan embriyoların, rahim içerisine yerleştirilmesidir. Embriyonun yerleştirilmesinin ardından, gebeliğin korunması ve gebeliğe destek amacıyla tedavi süreci başlatılmaktadır. Embriyonun tutunması için çeşitli ilaçlar kullanmaktadır. On iki gün süren bu tedavinin ardından gebelik kan tahlili sonucuyla belli olmaktadır.

Kısırlık Tedavisi Nasıl Yapılır?

infertilite tedavisi yapılmadan önce kısırlığın neden olduğuna dair bir araştırma yapılmaktadır. Geniş çaplı olan bu araştırmanın sonucunda yapılacak olan kısırlık tedavisi de değişiklik göstermektedir. Çünkü bazı durumlarda sebeplerin neye bağlı oluştuğu belli olmaktadır. Bazı durumlardaysa erkek ve kadınlarda oluşan sorunlar net bir şekilde açıklanamamaktadır. Tedavi işlemleri belirli kriterlere bağlı olarak başlatılmaktadır. Çocuk sahibi olmak için yumurta rezervi bir hayli önemli olduğundan yumurta takibi yapılmaktadır. Yumurtalama ve aşılama tedavileri ne zaman yapılmalıdır incelenmelidir.

Kadın ve Erkek İçin Infertilite Tedavisi Farkları Nelerdir?

Kısırlık tedavisi için kadınlarda birden farklı yöntem kullanılmaktadır. Kadının kısırlıkla ilgili belirtileri dikkate alınarak sorunun temel nedeni öğrenilmektedir. Bu sayede kısırlığa neden olan tedavi planına uygun adımlar atılmaktadır. Yumurta tedavisi, tüp bebek tedavisi gibi işlemler uygulanmaktadır. Genel olarak kadınların üremesine yardımcı olan tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlardan biri de tüp bebek tedavisi olarak isimlendirilmektedir.

Erkeklerde kısırlık tedavisi için öncelikli adım incelemedir. Erkeğin kısırlıkla ilgili belirtileri dikkate alınmakta ve sorunun ne olduğu araştırılmaktadır. Yapılacak olan testler sonucunda kısırlığın nedenine göre planlama yapılmaktadır. Bir neden belirlenemediği zamanlarda farklı yaklaşımlardan destek alınmaktadır. Sperm sorunlarında da tüp bebek tedavisinde uygulanan mikro tese gibi gelişmiş olan yöntemlerden destek alınmalıdır. Kadınlarda infertilite tedavisi de erkeklere göre daha yüksek başarı oranına sahiptir.

Kısırlık Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İnfertilite tedavisini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler, çiftin yaşları, sperm sayısı gibi seçeneklerden oluşmaktadır. Kısırlık tedavisinde sonuca ulaşmak için standart bir süre vermekse yanlıştır. Çiftlerin tedavi sürecinde sabırlı olması ve asıl sorunun çözümlenmesine odaklanmalıdır. Bu süreç genel olarak altı aya kadar uzayabilmektedir. Ancak aşılama ve zamanlı cinsel ilişki yöntemleri daha kısa sürelerde sonuç verebilmektedir.