Gebelik (Hamilelik) Tarama Testleri

tarama testleri kac ayda bir yapilir

Gebelikte tarama testleri, bebeğin kromozomal bir anomaliye sahip olup olmadığını tespit etmek üzere uygulanan testlerdir. Yumurta ve sperm kalitesine bağlı olarak gelişen embriyolarda kimi zaman kromozomal hatalar görülebilmektedir. Kromozom anomalisine sahip bir bebek, birçok hastalığa sahip şekilde doğabileceği gibi erken doğum veya düşük sebebiyle kaybedilebilmektedir. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek adına tarama testleri oldukça önemlidir. Ancak belirtmek gerekir ki tarama testleri anomali ihtimalini ölçmektedir. Kesin bir şekilde anomali teşhisi konulmasını sağlamamaktadır. Gerekli durumlarda testler tekrarlanabileceği gibi çok sayıda test uygulamak da önerilmemektedir. Tüp bebek tedavisinde tarama testleri yine uygulanmaktadır. Gebelikte tarama testleri güvenilirliği doktor ile konuşularak uygulanmalıdır. Testler sonucu öğrenilen olumsuz bir durumda gebelik sonlandırma ihtimali olduğu unutulmamalıdır.

Gebelikte (Hamilelikte) Testler Nelerdir?

Gebelikte testler arasında en sık uygulanan İkili Kombine Testi (İkili Test)’dir. Özellikle Down Sendromu teşhisi konulması adına olukça etkili olan bu yöntem gebeliğin 11 ve 14. haftaları arasında uygulanmaktadır. Hem bebek ense kalınlığı hem de koryon villus örneklemesi alınarak inceleme yapılmaktadır. Bununla birlikte anne adayından alınan kan örneğiyle HCG ve PAPP-A değerleri anne yaşı ve gebelik haftasına göre kıyaslanmaktadır. Bu test ardından anne adayı ayrıntılı ileri düzey ultrasonuna girip temiz bir sonuç alırsa, farklı biyokimyasal testlere tabi tutulmasına gerek olmamaktadır. Tüp bebek tedavisi olarak FISH yöntemi uygulanması halinde ikili tarama testi sırasında bebeğin tüm kromozomal yapısı incelenebilmektedir. Gebelikte ay ay yapılması gereken testler bebek sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir.

Gebelikte Üçlü Tarama Testi Nedir?

Gebelikte tarama testleri bebeklerde ortaya çıkabilecek olan farklı hastalıklara yönelik riskleri belirlemek amacıyla yapılır. Üçlü tarama testi de bu testlerden biridir. Üçlü tarama testi ilk olarak yüksek riskli gebeliğin saptanması için yapılır ve uzman doktoru daha detaylı bir şekilde inceleme yapmasını sağlar. Diğer bütün testlerde olduğu gibi üçlü tarama testinde de yüzde yüz olarak tanı konulamaz. Fakat sürecin daha detaylı bir şekilde incelenmesi için yönlendirme rolü üstlenir. Üçlü tarama testi Down sendromu ve Triomi 18 rahatsızlığına sahip olup olmadığını değerlendiren bir yöntemdir. Yine tüm hastalıklar saptanamadığı gibi olabilecek ihtimalleri söyleyen bir yöntemdir. Anneden alınan kan örneği ile uygulanan bu testte HCG, E3 ve AFP değerlerine bakılmaktadır. Anne yaşı ve gebelik haftasına göre bir kıyaslama yapılır. Son dönemlerde testin kullanım oranı düşmektedir. Üçlü test gebeliğin 16 ve 18. haftalarında uygulanmaktadır.

Gebelikte Dörtlü Tarama Testi Nedir?

Hamilelikte tarama testleri arasında yer alan dörtlü tarama testi yine anne adaylarından alınan kan örneğiyle yapılan bir testtir. HCG, AFP, E3 ve İnhibin- A, değerlerinin anne yaşı ve gebelik haftasına kıyaslaması ile gerçekleştirilir. Üçlü teste göre daha etkili bir yöntemdir. Dörtlü tarama testi hamilelik esnasında bebeğin belirli doğum kusurları bakımından risk altında olup olmadığını belirlemek için yapılan bir testtir. Hamileliğin 15 ve 22. hafta aralığında yapılan bu test tıpkı diğer testler gibi bir kan testidir. Dörtlü tarama testi sayesinde 35 yaşın altında olan kadınların yaklaşık olarak yüzde 75’inde Down sendromu vakaları tespit edilebiliyor. 35 yaş üstünden olan kadınlarda ise yüzde 85 ile 90 arasında Down sendromu vakaları tespit edilebiliyor.

Dörtlü Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?

Dörtlü tarama testi 16 ile 18 hafta arasında yapılmaktadır. Bunun yanı sıra ikili test süresini kaçıran anne adaylarının, üçlü testi atlayarak direkt dörtlü testi yaptırması önerilmektedir. Genel olarak hamileliğin 15 ile 18. haftaları arasında yapılması gereken dörtlü tarama testi 22. haftaya kadar yapılabilir. Bu testi yaptırmanın avantajları arasında hamilelik esnasında ya da bebek doğduktan sonra bakım ve tedavi konusunda anne ve baba adaylarının sağlıklı seçimler sunmasına yardımcı olmak yer alır. Anne kanı alınarak yapılan işlemde anne kanında bulunan 4 proteine bakılarak sonuçlara varılmaktadır.

Gebelikte İkili Tarama Testi Nedir?

Gebelikte ikili tarama testi sağlıklı olan bütün gebelerin yaptırması gereken ve önerilen kromozomal anomaliler hakkında tarama sağlayan teste verilen isimdir. İkili tarama testi hamileliğin başlarında yapılan fakat yapılması zorunlu olmayan testlerden biridir. Bebeğin kromozomal hastalıklara sahip olma olasılığını hesaplayan bu test ilk üç aylık dönemde basit bir kan alma yöntemiyle yapılır. Hamilelik için herhangi bir risk taşımaz ya da yan etkisi yoktur. Anneden alınan kan örneği laboratuvar ortamında incelenerek test sonucunda bebeğin hastalığa sahip olma riskinin düşük ya da yüksek olma riski hesaplanır.

İkili Tarama Testi Kaçıncı Haftada Yapılır?

İkili tarama testi hamileliğin 11-13. haftalarında uygulanan bir testtir. Bu test yapılmadan önce ultrasonografi ile bebek detaylı bir şekilde incelenir. Ve daha sonra bebeğin baş ve popo mesafesi ölçülür ve kayıt altına alınır. Bebeğin ense saydamlığı kalınlığı ve burun kemiği değerlendirmesi yapılarak anne adayından alınan kan örneği birleştirilip risk hesaplaması yapılır.

İkili Tarama Testi Aç Karna mı Yapılır?

İkili tarama testi yapılırken aç karnına ya da tok karnına gibi herhangi bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Gebelikte testin yapılması gereken haftaya girildiği zaman test için günün herhangi bir vakti gidip test yaptırılabilir. Aç ya da tok olmak test sonuçlarını etkilemez. Gebelikte tarama testi yaptırmayanlar herhangi bir problemde tedavi sürecini geciktirebilir.