Hipo Hipo (Hipogonadotropik Hipogonadizm)

hipo hipo nedir nasil tedavi edilir

Hipogonadizm, beyin tarafından salgılanan hormonların yetersiz kalması ve buna bağlı olarak adet döngüsünün gerçekleşememesi durumudur. Kadın kaynaklı kısırlık nedenleri arasında sıklıkla Hipo Hipo hastalığıyla karşılaşılmaktadır. Hipo hipo nedir; yumurtlamayı engelleyen bir hormon bozukluğudur. Hipotalamustan salgılanan GnRH hormonu ve hipofiz bezinden kaynaklanan FSH ve LH hormonlarının yetersiz salgılanmasıdır. Hormon eksikliğine bağlı olarak yumurtalar gelişemez ve yumurtlama sorunu açığa çıkar. Hastalığa sahip olan kadınların yumurta sayısı ve değerlerinde genellikle herhangi bir rahatsızlık görülmemektedir. Ancak, yumurtlamanın gerçekleşememesiyle kısırlık sorunu açığa çıkabilmektedir. Hipo Hipo, hipotalamusa bağlı olarak erkeklerde de görülebilir.

Hipogonadizm Neden Oluşur?

İki tür hipogonazdizm vardır. Primer ve sekonder olarak ayrılan Hipo Hipo, primer durumu doğuştan gelen nadir görülen bir durumdur. Çocukluktan başlayan bu durum, Kallman sendromu ve Charge sendromu gibi sendromlularda görülmektedir. Primer Hipo Hipo altında genetik bozukluklar da yatmaktadır.

Sekonder Hipo Hipo ise sonradan oluşan bir durumdur. Yaşanılan sağlık sorunları, yaşam şekli veya kazalar ardından gelişmektedir. Beyin dokularında oluşan kanser, yüksek oranda radyasyona maruz kalmak, trafik kazaları veya düşmeye bağlı gerçekleşen kafa travmaları, anoreksiya, strese bağlı adet düzensizlikleri ve uzun süreli steroid ve opioid bazlı ilaç kullanımı sekonder Hipo Hipo’ya neden olabilmektedir.

Hipo Hipo Belirtileri Nelerdir?

Hipogonadizm belirtileri arasında ilk sırada adet görememe yer almaktadır. Primer olması halinde bu durumun farkındalığı ergenlik döneminde oluşur. Ergenlik döneminde ve uygun yaşlarda olmasına rağmen regl olamayan kızlarda Hipo Hipo hastalığı hakkında değerlendirmeler yapılmaktadır. Eksik değerlerde çıkan GnRH, FSH, LH seviyeleri doğrultusunda teşhis konulur. Teşhis edilmesiyle birlikte hormon içerikli iğne tedavileri ile sorun çözümlenmektedir.

Sekonder Hipo Hipo’da ise doğum veya bir rahatsızlık sonrası regl görememe durumunda Hipo Hipo’ya yönelik tarama yapılır. Bazı durumlarda reglinin sekteye uğraması kişiler tarafından pek önemsenmeyebilir. Bu gibi durumlarda teşhisi geciktirmek daha derin sonuçlara yol açabilir. Bundan dolayı regl düzensizliklerinde doktora danışmak önemlidir.

Hipo Hipo Tedavisi Nasıldır?

Hipogonadotropik hipogonadizm teşhisi ile birlikte direkt olarak tedaviye başlanılması gereken bir hastalıktır. İlerlemesi halinde kadınlarda kısırlık, cinsel isteksizlik, kemik eksikliği ve psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. Tedavi edilmesiyle birlikte hastalığın kısırlık problemi de dahil olmak üzere tüm sebep olduğu hasarlar ortadan kaldırılır. Tedavi yöntemi olarak jinekologlar ve endokrinologlar ortak bir şekilde çalışmaktadır. Hipo Hipo hastalığı tedavisi hormon ve ilaç takviyeleriyle gerçekleştirilmektedir.

Uzun süreli olan Hipo Hipo durumunda ise kısırlık tedavisine yönelik olarak tüp bebek tedavisi önerilmektedir. Partnerde herhangi bir kısırlık problemi olmaması ve kadının yaşının sağlıklı bir gebelik için uygun olması halindeyse, hipo hipo tüp bebek yaptıranlar büyük bir oranda olumlu sonuç alırlar.

Hipogonadizm Türleri

Hipogonadizm iki tür olarak bulunur. Bunlardan biri primer hipogonadizm diğeri ise sekonder hipogonadizm. Bunlar şu şekilde açıklanabilir;

  • Primer Hipogonadizm: Bu türde cinsel üreme bezlerinde bir sorun vardır ve vücut yeteri kadar seks hormonları üretmez. Cinsel üreme hormonları beyinden iletiyi alamadıkları için üretmekte zorluk yaşarlar.
  • Sekonder Hipogonadizm: Sekonder hipogonadizmde sorun beyinden kaynaklıdır. Cinsel üreme hormonları beyindeki hipotalamus ve hipofiz bezinin düzgün çalışmaz.

Hipogonadizm Genetik Midir?

Primer ve sekonder olarak iki ayrı türü bulunan hipo hipo, primer durumu doğuştan olan ve nadir bir şekilde görülen durumlardan biridir. Çocukluktan itibaren başlayan bu durum Charge sendromu ve Kallman sendromu gibi sendromlarla birlikte görülebilir. Ayrıca primer hipogonadizm sebepleri arasında genetik bozukluklar da bulunmaktadır. Hipergonadotropik hipogonadizm nedenleri arasında da Turner sendromu bulunur. Bu sendromda kızlarda bulunması gereken iki tane x kromozumdan birinin olmaması ya da yapısının bozuk olmasıdır.