Histeroskopi Ameliyatı

histereskopi nasil yapilir

Histereskopi ameliyatı kadınların rahim içlerinin özel bir cihaz ile incelenmesi anlamına gelir. Bu ameliyat bir tedaviyi gerçekleştirmez. Kadının rahminin içi incelenir ve var olan sorunların neler olduğu öğrenilir. Yapılan inceleme ile elde edilen bulgular değerlendirilir ve tedavi programı oluşturulur. Ameliyat adı verilmekle birlikte rahim içinde bir işlem yapılmaz. Rahmin içine verilen sıvı ile şişmesi sağlanır. Bu sırada ise rahim duvarları incelenir. Görüntüler bilgisayara aktarılarak detaylı şekilde incelenir.

Histeroskopi, bir çeşit endoskopi işlemidir. Özel görüntüleme ve müdahale cihazlarının bir arada olduğu bu alet ve kamera ile rahime girilmesidir. Histereskopi sayesinde rahim yakından incelenebilirken, bir patoloji olması halinde de patolojilere müdahale edebilme imkânı sunmaktadır. İki tür histeroskopi vardır. Bunlardan ilki gözlem amaçlı yapılan tanısal histeroskopiyken diğeriyse, müdahale imkânı sunan operatif histeroskopi’dir. Endometrium (rahim zarının) zarının ince olduğu dönemlerde ve adet kanamasının son günü veya bitiminden sonraki ilk gününde uygulanan bir işlemdir.

Histereskopi Nedir?

Histeroskopi nedir incelendiğinde bunun kadının rahminin içinin ameliyat ortamında detaylı olarak incelenmesi olduğu görülür. Ameliyat ortamında rahmin incelenmesini sağlayan cihazın ismi ise histereskopidir. Kullanılan cihaz ameliyatın ismi olarak da anılır. Genel anestezi ile ameliyat yapılır. Bu hastanın ağrı hissetmesinin önüne geçer. Görüntüleme işleminin yapılması için rahim ağzından giriş yapılır. Histeroskopi ile polip ameliyatı başarı ile gerçekleştirilir. Rahimde bulunan polipler alınır.

Histeroskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Histeroskopi genel anesteziyle uygulanabilen bir işlemdir. İnce borular vekamera eşliğinde rahim içine girilmektedir. Gerekli işlemlerin yapılması (gözlem veya patoloji alınması vb.) ardından işleme son verilir. Olabilecek komplikasyonlara karşı önlem almak adına işlem ameliyathanede yapılmalıdır. Operatif histeroskopi tedavi amaçlı olarak yapılır. Rahimde bulunan polipler, miyomlar ve yapışıklıklar ortadan kaldırılır.

Histereskopi Çeşitleri

Histeroskopi ameliyatı yapılma amacına bağlı olarak ikiye ayrılır. Yapılış amacına göre şu şekilde adlandırılırlar.

  • Tanısal (Dionastik) Histereskopi
  • Tedavi amaçlı (Operatif) Histereskopi

Histeroskopi ile Tüp Bebek

Histeroskopi yöntemiyle tüp bebek tedavisine destek sağlanabilmektedir. Hatta bazı durumlarda mevcut rahatsızlık bir kısırlık nedeni olabileceğinden, bu nedeninin ortadan kaldırılması ile bebek sahibi olunabilmektedir. Histereskopi ameliyatı sayesinde, rahim içi şekil bozuklukları giderilebilir, miyom, veya rahim yapışmaları tedavi edilebilir. Her bir durum ise birer kısırlık nedeni olabildiğinden, tüp bebek tedavisi için önem teşkil etmektedirler. Bundan dolayı histeroskopi ile kısırlık tedavisi bir arada düşünebilen müdahalelerdir.

Histeroskopi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Histeroskopi ameliyatı sonrası biraz istirahat ardından günlük hayata devam edilebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken konu cinsel ilişki konusudur. İşlem ardından bir hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir. Bu noktada doktorunuzun tavsiyelerini dinlemek büyük önem taşımaktadır.

Histeroskopi Riskleri Nelerdir?

Histeroskopi, güvenli bir cerrahi müdahaledir. Ancak işlem yapılacak yer ve ameliyatı gerçekleştirecek uzmanın bu alanda profesyonel olması son derece önemlidir. İşlem titizlik ve incelik isteyen bir işlem olduğundan alanında uzman bir hekim ve merkezle çalışılmalıdır. Bu sayede ameliyat sonrası gelişebilecek komplikasyonların da önüne geçilebilmektedir.

Histeroskopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler konusunda hasta doktor tarafından uyarılır. Rahim içinde enfeksiyon oluşmaması adına hijyene dikkat edilmesi gerekir. Aynı zamanda doktor tarafından verilecek ilaçlarda düzenli kullanılmalıdır.

Histeroskopi Sonrası Hamilelik Süreci

Histeroskopi işlemi ardından kişiler tüp bebek tedavisine ihtiyaç duymadan hamile kalabilmektedir. Ancak bu durum çiftlerin sağlık profiliyle ilişkili bir durumdur. İnfertiliteye neden olabilen başka durumların olması halinde kişiler tüp bebek tedavisine başlayabilirler. İşlem sonrasında gelen üçüncü ayın ardından tüp bebek tedavisine başlanabilir. Yöntem ardından elde edilen gebeliklerde bebeklerin sağlıklı bir süreç içerisinde doğma oranı artmaktadır. Histeroskopi sonrası gebelik olmasını önleyen sorunlar ortadan kaldırılır ve kadının tüp bebek tedavisinde başarı oranı artar.

Histeroskopi sonrası gebelik doğal yollarla olabildiği gibi tüp bebek yöntemi ile de olur. Rahimde olan sorunların giderilmesinin ardından kadının ortalama üç ay sonra gebe kalma ihtimali bulunur.

Histereskopi Ne Zaman Yapılır?

Kadının rahminin içinin detaylı olarak görülmesi gerektiğinde bu işlem yapılır. Histereskopi yaptıranlar işlem sonrasında ağrı çekmezler. Rahimin içinin detaylı olarak görüntülenmesi gerektiğinde işlem yapılır. Rahimde polip olması halinde bu gebe kalmayı önler. Histeroskopi sonrası hamile kalanlar doktor kontrolünde sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilirler.

Histereskopi Riskli Bir İşlem midir?

Histeroskopi sonrası doktor tarafından belirtilen noktalara dikkat edildiği takdirde bir komplikasyon olmaz. Düşük riskleri bulunur ve uzman doktor tarafından yapılması halinde ise hastanın herhangi bir sorun yaşamadığı görülür. Aynı zamanda rahimde polip olması halinde bunlar temizlenir ve kadının hamile kalma şansı artar.

Histereskopi Ameliyatı Fiyatları

Histeroskopi fiyatları tanısal ya da tedavi amaçlı yapılıyor olması nedeniyle farklılık gösterir. Rahim içinin incelenmesi ve var olan polip gibi sorunlar ortadan kalkar. Operasyonla ilgili detaylı bilgi ve fiyatları konusunda bilgi almak için merkezimizle iletişime geçebilirsiniz.