Hormonel Bozukluklar ve Problemler

kadin hormonlari

Beyinde yer alan hipofiz bezinden salgılanan hormonlar vücudun hemen hemen her alanında bir fonksiyona sahiptirler. FSH, LH, östrojen, testosteron, progesteron gibi hormonlar ise üreme fonksiyonları üzerinde aktiftirler. Bazı durumlarda hormonların eksikliği veya gereğinden fazla salgılanması istenmeyen sonuçlara sebep olabilmektedir. Hormon seviyelerindeki eksiklik veya fazlalık durumları ise hormonsal problemler olarak adlandırılmaktadır. Hormon düzensizlikleri pek çok farklı şekilde kendini gösterebilir.

Hormon Problemi Nasıl Anlaşılır?

Hormon sorunları vücudunuzdaki hormonal dengenin bozulduğu durumlar olarak tanımlanır. Hormonlar birçok biyolojik süreci düzenleyen kimyasal mesajcılar olarak ifade edilebilir. Hormonlardaki dengesizlikler çeşitli semptomlara ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Hormon bozukluğu belirtileri vücudun farklı bölgelerinde kendini gösterebilir. Duygusal ve psikolojik belirtiler, cilt sorunları, uyku sorunları, metabolik sorunlar, adet döngüsündeki düzensizlikler, cinsel işlev bozuklukları ve enerji eksikliği hormon bozukluğunun en belirgin işaretleridir. Hormonal problemler görüldüğü taktirde tedavi uygulanarak sorun çözülebilir.

Hormon Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?

Hormonların sağlıklı bir şekilde salgılanmasında beyin, yumurtalıklar ve rahim arasındaki uyum son derece önemlidir. Bu üç sistemden birinde yaşanabilecek herhangi bir sorun hormon salgılanmasını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Sorun oluşumu altında bölgelerde oluşan kistler veya genetik bozukluklar yer alabilmektedir. Hormonların aktifleşmediği durumlarda ise erken menopoz şüphesi ortaya çıkabilmektedir. En sık görülen hormon bozuklukları arasında östrojen, progesteron, testosteron ve prolaktin hormonu bozukluğu yer almaktadır. Hormon bozukluğunun bir diğer değerlendirilme şekli ise hormon düzensizliğidir. Genellikle hormon düzensizliği kadınlık hormonlarında ve tiroit hormonlarında görülmektedir.

Hormonsal Problemlerin Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Bozukluk olan hormon çeşidine göre gösterilen belirtiler de değişiklik göstermektedir. Hormon düzensizliği belirtileri her hormonun çalıştığı bölgede farklı belirtiler olarak görülebilir. Örneklendirerek açıklamak gerekirse; prolaktin hormonu yüksekliği adet düzensizlikleri ve göğüslerden süt gelmeye neden olabilmektedir. Tiroit hormonlarındaki dengesizlikler üreme fonksiyonlarında sorunlar oluşmasına neden olabilir. Östrojen eksikliği halinde, memelerde küçülme, vajinada kuruluk, saç dökülmesi, cinsel isteksizlik gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Yüksekliğinde ise yumurtalık faaliyetlerinde bozulmalara neden olabilmektedir. Östrojen seviyesinin yüksek olması kanser hücrelerini tetikleyebildiğinden mutlaka kontrol altına alınması gereken bir durumdur.

Testosteron erkek üreme sisteminde aktif faaliyet gösteren bir hormon olup kadın vücudunda da bulunmaktadır. Testosteron hormon bozukluğu belirtileri arasında kadın vücudunda gereğinden fazla testosteron bulunması adet düzensizliği, kısırlık, saç dökülmesi, sivilce, ses kalınlaşması ve kıllanma gibi sonuçlar verebilmektedir. Eksikliğindeyse kas kayıpları, ciltte erken yaşlanma ve cinsel isteksizlik durumu oluşabilmektedir.

Hormonsal Problemlerin Tedavisi Nasıldır?

Herhangi bir şikayeti olan kişinin doktoruna danışmasıyla birlikte çeşitli testler yapılmaktadır. Çoğu zaman kan tahlili ve ultrason ile gözlem yapılması tanı konulması için yeterlidir. Kadınlarda hormonsal bozukluğun nedeni ve ciddiyetinin teşhis edilmesiyle birlikte ise tedavi yöntemi planlanmaktadır. Çoğu zaman hormon eksikliği olduğu durumda ilaç yoluyla hormon takviyesi salgılanmakta olup fazlalık durumunda ise hormon baskılayıcı ilaç tedavileri uygulanmaktadır.

Hormonsal Problemler ve Kısırlık

Hormonal rahatsızlıklar tedavi edilerek kontrol altına alınmadığı durumlarda kısırlığa neden olabilmektedir. Bundan dolayı jinekolojik muayenelerin aksatılmaması ve doktorunuz tarafından sizin için uygun görülen tedavinin uygulanması büyük önem taşımaktadır. Erken tedavi ile kısırlık geri döndürülebilir olurken, yumurtalıklarda hormonlara bağlı oluşan hasarların kalıcı olması halinde kısırlık tedavi edilemez hale gelebilir.

Hormon Düzensizlikleri Nelerdir?

Hormon düzensizlikleri vücutta üretilen veya salgılanan hormonlarda oluşan dengesizliklerdir. Hormonlar vücuttaki birçok fonksiyonu düzenleyen kimyasal mesajcılardır. Hormon düzensizlikleri, çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir ve birçok farklı semptoma yol açabilir. İşte yaygın hormon düzensizlikleri;

  • Tiroid Hormon Düzensizlikleri
  • Cushing Sendromu
  • Polikistik Over Sendromu (PCOS)
  • Diyabet
  • Hipoglisemi
  • Menopoz