İleri Yaşta Gebelik

kadin hastaliklarinda ileri yas

Kadına bağlı kısırlık nedenleri arasında günümüzde en çok karşılaşılan durum ileri yaştır. Yaşın ilerlemesi ile kadın vücudu kendini adım adım menopoz sürecine yaklaştırır. Buna bağlı olarak ise doğurganlık seviyesi düşüşe geçer. Bir kadının vücut profilinin üremek için en uygun olduğu yaş 20’li yaşladır. 30 ve özellikle 35 yaşından itibaren hamile kalma ihtimali azalmaktadır. 20’li yaşlarda bir kadın bir yumurtlama döngüsü içerisinde hamile kalabilirken 30’lardan itibaren bu oran %20 oranına düşmektedir. 40’lardan itibaren ise bu oran %5’e düşmektedir.

Yaşla Beraber Neden Hamile Kalma Oranı Azalır?

Yaşla beraber yumurta sayısı ve yumurta kalitesi düşmektedir. Bunun yanı sıra rahim yapısında da kalınlaşma gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Her bir değişimse doğurganlık üzerinde güçlü etkilere sahiptir. Doğuştan gelen bir yumurtalık rezervi vardır. Yaşla beraber rezervler azalarak boşalır. Buna bağlı olarak bir müddetten sonra AMH değerleri gibi folikül sayısını gösteren değerlerde düşüşler meydana gelir. Bu durumla beraber başta regl dönemleri arasında yakınlaşma ve kanama yoğunluğunda değişimler görülür. Ardındansa regl olmanın durması (menopoz) meydana gelir. Düşen folikül sayısı ile birlikte döllenme oranı da düşüş göstermektedir.

Yumurta kalitesi ise içerisinde yer alan kromozom sayısına göre çeşitlilik gösterir. Bazı yumurtalıklar daha az veya daha fazla kromozom içerir. Bu durum düşük olasılığını arttırmaktadır. Düşük veya fazla kromozomlu yumurtalar döllense bile gelişememektedir. Böylece düşükler meydana gelmektedir.

Bir diğer ele alınması gereken konu ise genetik aktarılan rahatsızlık ve hastalık oran riskinin yüksek olmasıdır. Bundan dolayı da ileri yaşlardaki anne adayları, daha sağlıklı bebeklere sahip olabilmek için tüp bebek tedavisine yönelmektedir.

İleri Yaşlarda Nasıl Hamile Kalınır?

İleri yaş hamilelikleri durumunda çeşitli gebelik tedavi yöntemine başvurulabilir. Tüp bebek tedavisi bunlar arasında en yaygın olanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak ilerleyen yaşlarda artan hastalık riskine bağlı olarak tüp bebek tedavisinin preimplantasyon genetik tanı (PGT) yöntemi ile zenginleştirilmesi önerilmektedir. Bu yöntem sayesinde embriyoların kromozom sayısı ve yapısı incelenir. 24 kromozomlu sağlıklı embriyo ile tüp bebek tedavisine devam edilir. Böylece sağlıklı bir gebelik süreci ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirilmesi sağlanır. PGT yönteminin uygulanabilmesi için yeterli folikül sayısına sahip olunması gerekmektedir.

İleri Yaş Hamilelik Riskleri Nelerdir?

İleri yaş hamilelik riskleri hem anne hem de bebek sağlığı açısından bir risk faktörü olarak görülür. Anne adayları için görülen riskler arasında gebelik diyabeti, gestasyonel hipertansiyon ve sezaryen doğum bulunur. Oldukça riskli bir durum olan ileri yaş gebelik riskleri yüksek oranda kromozomal anormallikler, düşük ve erken doğum risklerini de içinde barındırır. Erken doğumlara yeni doğan yoğun bakım ünitesine yatış gibi durumlar söz konusu olurken ölü doğum gibi tablolar da görülebiliyor. Bu sebeplerden dolayı anne adayını ileri yaşlarda büyük tehlikeler bekleyebilir. Fakat her birey için aynı risk artışı söz konusu değildir.

İleri Yaş Gebelikte Başarı Oranı Nedir?

Kadınların sağlıklı bir gebelik geçirme ve gebe kalma potansiyelinde yaş oldukça büyük etkenler arasında yer alır. Bir kadın için en uygun doğurganlık yaş aralığı 18 ve 24 yaşlarıdır. 35 yaş sınırını geçen bir kadının gebeliğinde anne ve bebek açısından istenmeyen durumlar oluşabilir. Biyolojik sebeplerden dolayı ileri yaşta hamile kalmak durumu ve hamilelik oranı yani doğurganlık azalır. Feritilitenin azaldığı süreç 40 yaş üzerinde oldukça düşer. Otuz yaş altında herhangi bir ayda gebe kalma oranı yüzde 20’lerde iken 40 yaştan sonra bu oran yüzde 5’lere kadar düşer. İleri yaşta hamile kalanlar zorlu bir hamilelik geçirebilir.