Jinekoloji Nedir?
İçindekiler
ToggleKadın bedenine ve üreme sağlığına odaklanan tıp dalı olarak açıklanan jinekoloji, kadın sağlığını ve hastalıklarını inceler. Bu bilim ile ilgilenen uzman doktorlar ise jinekolog olarak adlandırılır. 18 yaş ve üzeri olan her kadın yılda bir kez jinekolog muayenesinden geçmeli ve pek çok hastalığa karşı koruma almalıdır. Jinekolojik muayene sağlığı ve korumak ya da olan herhangi bir sorunu açıklık getirmek açısından oldukça önemli konular arasında yer alıyor. Jinekologlar sayesinde aklınıza takılan bütün sorulardan kurtulabilir, muayenede de üst düzeyde fayda sağlayabilirsiniz. Jinokolog muayenede kadınların rahim, yumurtalık, vajina ve dış genital sistemi ile alakalı olan rahatsızlıkları inceler. Herhangi bir problemde ise ameliyat olunması gereken durumlarda ameliyatı da jinekolog yapar. Jinekologlar kadın hastalıklarının yanı sıra gebelik takibi ve doğum işlemleri ile ilgilenen doktorlardır.
Jinekolog Onkoloji Nedir?
Jinekolog onkoloji kadınların genital organlarında meydana gelen kanser türleri ve kanser öncüsü oluşumların iyileştirildiği tedavi dalına verilen isimdir. Kadın üreme organlarında görülen kanserlere jinekolojik kanserler adı veriliyor. Jinekoloji onkoloji cerrahı olabilmek için zorlu ve uzun bir eğitim hayatından geçmek gerekir. Özellikle son yıllarda oldukça artan jinekolojik onkoloji vakalarında en önemli konu erken teşhis konulması oluyor. Ayrıca bunun yanı sıra böyle bir rahatsızlık durumunda uzman doktor ve tedavi ekibi de büyük bir önem taşıyor. Jinekolojik onkoloji hastalarının tanı ve tedavi süreci oldukça detaylı incelemelerden geçiyor. Bu cerrahide kadın sağlığı, kadın dış genital organı vulvadan yumurtalıklara kadar detaylı olarak ele alınıyor. Böylece kanser tanısı konulduktan sonra tedavisi gerçekleştiriliyor.
Jinekoloji Neye Bakar?
Kadın hastalıkları ve sağlıklı üremeye odaklı olan jinekoloji doğum, kadın hastalıkları, tüp bebek, kısırlık, cinsel problemler, cinsel hastalıklar, jinekolojik onkoloji, aile planlaması gibi konular jinekologların baktığı alanlardır. Bu kapsamda jinekolog nedir diye sorulduğu zaman kadın hastalıklarında doğuma kadar üreme organı ile alakalı hemen her şeye bakan uzman olarak açıklanabilir. Jinekologların pek çoğu kadın doğum uzmanıdır. Jinekoloji doktoru ve baktığı hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;
- Gebelik takibi ve gebeliğe hazırlık süreci
- Rahim ve rahim ağzı hastalıkları
- Vajinal akıntılar
- Doğum kontrolünde kullanılacak yöntemler
- Kürtaj
- Yumurtalık hastalıkları
- Ultrasonografi
- Adet düzensizlikleri
- Genital bölgedeki estetik ameliyatları
- Dış gebelik
- Tüp bebek ve aşılama
- İdrar kaçırma ve vajina sarkmaları.
Jinekoloji ve Gebelik
Anne olmak hemen her kadının isteği ve öncelikleri arasında yer alıyor. Gebelik dönemi anne adaylarının anneliğe atmış olduğu ilk adımlardan biri. Gebeliğin en büyük şüphelerinden biri olan adet gecikmesi gebe olmanın ilk ve en belirgin özelliği. Eğer bir hasta adet gecikmesi yüzünden jinekoloğa başvuruyor ise bunun aksi ispatlanana kadar durum gebelik olarak kabul edilir. Bu adet gecikmesi yaklaşık olarak bir hafta olmuş ise vajinal ultrason ile gebelik kesesi görülebilir. Gebeliğin ilk muayenesinde jinekolojik muayene yapılmanın oldukça büyük bir önemi bulunur. Bu muayene sayesinde rahim ağzı değerlendirmesi ve vajinal enfeksiyon gibi pek çok durum ortaya konulur. Yine aynı zamanda ultrason da gebeliğin ilk muayenesinin olmazsa olmaz öğeleri arasında yer alır. Ultrason incelemesi sayesinde gebelik yaşı ile son adet tarihinin uyumu, gebeliğin normalliği, bebeğin gelişimi ve organlarındaki sorunlara bakılabilir. Jinekoloji ve gebelik ile hekimler yapılan tetkikler sonucunda sağlıklı bir gebelik geçirip geçirmeyeceğinizi söyleyebilir. Anne adayları sağlıklı ve bilinçli bir hamilelik için jinekologlardan yardım alabilir.