Kadın Kısırlık Belirtileri
İçindekiler
ToggleKadınlarda kısırlığın belirtileri görülmesi halinde uygun tedavi ile sorunun ortadan kalkması sağlanabilir. Kadınların kısır olduğuna dair belirtiler ergenlik dönemlerine girmelerine rağmen hiç adet görmemeleri ile erken yaşlarda anlaşılabilir. Bunun yanında düzenli adet görmesine rağmen gebe kalamayan kadınlarda bulunur. Bundan dolayı kısırlığın altında yatan nedeninin dikkatle araştırılması gerekir. Kısırlığın nedeni tespit edilmesi tedavinin ilk aşamasını oluşturur.
Kadının cinsel ilişki sırasında korunma olmadığı halde bir yıl süre boyunca gebe kalmaması akıllara kısırlık olgusunu getirir. Bu sürenin sonunda kadının doktor tarafından kontrol edilmesi ve gerekli testlerin yapılması ile tanı koyulur. Kısırlığın altında yatan nedene bağlı olarak da tedavi planı oluşturulur.
Kısırlık nedenin altında yatan sebeplerin %80’i tespit edilebilmektedir. Tespit edilebilen durumlar içerisinde kısırlığın kadın kaynaklı olması ise %50 oranındadır. Çeşitli hastalıklar, yaşam şekli, geçirilen ameliyatlar kısırlığa neden olabilmektedir. Bir kadının doğal yollarla hamile kalabilmesi için; sağlıklı yumurta üretimine ve uygun rahim yapısına sahip olması gerekir. Bazı durumlar sağlıklı yumurta üretimini engelleyebilir veya rahim yapısını olumsuz yönde etkileyebilir. En sık görülen nedenler arasında tüp tıkanıklığı, erken menopoz, yaşlanma, yumurtlama bozuklukları, polikistik over sendromu (PCOS) ve endometriozis (çikolata kisti) yer almaktadır. Bunlar ve bunların yanı sıra kadından kaynaklı kısırlık nedenleri sekiz farklı başlığa ayrılabilir.
Kadınlarda Kısırlık Nasıl Anlaşılır?
Kadının hamile kalmayı istemesine ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girmesine rağmen bunun bir sene içinde gerçekleşmemesi halinde araştırma yapılması gerekir. Kısırlık kadının üreme organında oluşan sorunlardan kaynaklanır. Tek bir nedeni olabileceği gibi bir çok nedeni de olabilir. Nedeninin tespit edilmesinin ardından uygulanacak tedaviler ile kadının çocuk sahibi olması mümkün olur. Kısırlığın anlaşılması için yapılan testler bulunur.
Kadın Kısırlık Testi Nasıl Yapılır?
Kadın kısırlığı nedenleri birden çok olması nedeniyle tedavisi de nedene bağlı olarak uygulanır. Nedeninden önce kadının kısır olup olmadığının anlaşılması için testler yapılır. Bu test sonucuna bağlı olarak ileri düzeyde tetkiklere ve tedaviye geçilir. Kadın kısırlık testi şu aşamalardan oluşur.
- Regl başlamadan birkaç gün önce rahim iç yüzeyinden alınan örnek ile endometriyal biyopsi yapılır
- Ultrason ile yumurtanın gelişimi incelenir
- Reglin başladığı gün kan testi yapılır ve kadının hormon düzeyi belirlenir
Kadın Kısırlık Nedenleri
Kadınların doğal yollarla gebe kalmasını önleyen infertilite yani kısırlığın sekiz ayrı sebebi bulunur. Kadının gebe kalmasını önleyen nedeninin tespit edilmesinin ardından uygun tedavi programları uygulanır. Kadın kısırlık nedenleri şu şekilde sayılabilir.
- Polikistik over sendromu
- Üreme kanallarında (tüplerde) tıkanıklık
- Yumurta rezervi (amh) düşüklüğü
- Erken menopoz
- Rahime bağlı nedenler
- Hipogonadotropik Hipogonadizm (Hipo Hipo)
- Vajinismus
- İleri yaş
Kadın Kısırlık Testi Hangi Bölümde Yapılır?
Kadınların düzenli cinsel ilişki kurulmasına rağmen bir-iki yıl içinde hamile kalmaması halinde bunun nedeninin araştırılması gerekir. Gebe kalmayı isteyen ama bu isteği gerçekleşmeyen kadının hastanelerin kadın hastalıkları ve doğum (Jinekoloji) bölümlerine başvurmaları gerekir. Kadın hastalıkları ve doğum bölümünde yapılan testler ile kadının gebe kalmasına engel olan hastalığın tanısı yapılan testlerle koyulur.
Kadınlarda Kısırlık Kaç Yaşında Başlar?
Kadın kısırlık tedavisi için tanının doğru koyulması çok önemlidir. Gebeliğin oluşum için tedavinin de bu alanda uzman doktorlar tarafından uygulanması gerekir. Kadın kısırlık sebepleri arasında ileri yaş önemli bir neden olarak ortaya çıkar. Kadınların genç yaşlarda gebe kalma ihtimalleri oldukça yüksektir. Yaş ilerlemeye başladıkça ihtimal azalmaya başlar. Özellikle 38 yaşından büyük kadınlarda bu ihtimal büyük ölçüde düşer. 40 yaşından sonra ise doğal yollarla gebe kalma ihtimali kadınlarda oldukça düşük olur.