Kısırlık (Infertilite)
İçindekiler
ToggleToplumda yaklaşık olarak her yedi çiftten birine kısırlık tanısı koyuluyor. Kısırlık aileleri hem maddi olarak hem de manevi yönde zorluyor. Psikolojik problemlere de sebep olan kısırlık hem erkek hem de kadın kaynaklı olabiliyor. Kısırlık bazı zamanlarda açıklanamayan sebepler yüzünden de oluşabiliyor. Kısırlık bir yıl süreyle korunmasız olarak cinsel ilişkiye rağmen hamilelik elde edilememesi durumu olarak açıklanıyor. İyi bir gebelik şansı için hafta 2 yada 3 kez cinsel ilişkide bulunulmalıdır. Çiftler düzenli ilişkiye rağmen bir yıl içerisinde hamilelik elde edememişler ise kısırlık yani infertilite var denilir. Kadın yaşı ilerledikçe kısırlık görülme sıklığı da artıyor. Daha önce çocuğu olan bazı kişilerde de kısırlık görülebiliyor. Düzenli bir şekilde adet gören kadınların yumurtlama dönemleri 11 ile 16. günle aralığında olur. Bu günlerde 1-2 gün arayla cinsel ilişkide bulunmak gebelik şansını artırır.
Kısırlık Nasıl Anlaşılır?
Kısırlık, genellikle belirte vermeyebilir. Fakat kadınlarda ve erkeklerde ortaya çıkan en belirgin kısırlık belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
- 1 yıl süreyle düzenli bir şekilde cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmaması,
- Düzensiz olan ve sancılı geçen regl dönemleri,
- Hormanal dengesizlik ve genital bölgede oluşan enfeksiyon,
- Daha önce geçirilmiş olan ameliyat,
- Cinsel isteksizlik ve sertleşme sorunu,
- Aşırı kilo alımı ve hormon bozukluğuyla alakalı olarak akne sorunu ve aşırı tüylenme,
- Hamilelik olmadığı takdirde memelerden süt gelmesi,
- Erkeklerde meninin az olması.
İnterfilite İçin Hangi Doktora Gitmeli?
Düzenli cinsel ilişkiye rağmen 1 yıl içinde gebelik durumu oluşmayanlar ilk olarak kadın doğum doktoruna başvurabilir. Kadın doğum doktorları çiftlerin her ikisi için de kısırlık değerlendirmesi yapabilir. Uzman doktor eğer gereken bir durum olur ise baba adayını başka branşlara yönlendiriyor. Hem anne adayları hem de baba adayları için oldukça merak edilen interfilite nedir konusu bir uzman yardımıyla daha anlaşılır hale gelir. Kısırlık doğuştan olabileceği gibi bazı sebeplerden de kaynaklanabilir. Bağışıklık sisteminden kaynaklı olan sorunlar, yaşa bağlı doğurganlığın azalması, yumurtlama problemleri gibi birçok sebepten dolayı oluşabilen kısırlığın önlenebilmesi için kaliteli ve sağlıklı bir yaşam gerekiyor. Kısırlık için kadınlar kadın doğum uzmanlarından destek alırken, erkekler de üroloji doktoruna başvurabilir. Böylece doktorlar sürecin nasıl ilerleyeceğine dair çiftlere yardımcı olur.
Kısırlık Testi Nasıl Yapılır?
Kısırlığa sebep olan durumları öğrenebilmek için kısırlık testleri yapılır. Kısırlık testlerinin çeşitliliği de tıbbi teknolojik bilgiler geliştikçe de artıyor. Kısırlık testi evde kısırlık testi şeklinde yapılabiliyor. Bunun dışında spermiyogram testi olarak bilinen ve sperm analiz testi olan spermiyogram başlangıç testli olarak yapılabiliyor. Bir diğer kısırlık testi ise hormon analizi. Kadın hormon testlerine bakılan bu testte hormonların arasında bulunan dengelere dikkat ediliyor. İnfertilite polikliniği hem testler hem de uzman doktorlara başvurmak için özel olarak bulunuyor. Kısırlıkla ilgili merak edilen ve en çok araştırılan konulardan biri de kısırlık çeşitleri. Kısırlık çeşitleri 4 çeşit olarak bulunuyor. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün;
- Primer İnfertilite: genelde yeni evlenen çiftlerde görülür. Herhangi bir hastalık sonucu değil de psikolojik bir rahatsızlığın sonucu görülür.
- Sekonder İnfertilite: Bir ya da iki çocuğu olan ailelerin daha sonrasında kazanmış olduğu sorunlardan dolayı oluşan kısırlık olarak açıklanır.
- Kalıcı İnfertilite: Kısırlık şüphesi olan hastaların bu sebeple başvurduğu ve yapılan muayeneler sonucunda her iki tarafta da bir soruna rastlanılmayan kısırlık durumu.