Kolposkopi Nedir?
İçindekiler
ToggleRahim ağzı kanserinde erken teşhis için oldukça önemli olan kolposkopi nedir en kısa tanımıyla vajina ve vulvayı görsel olarak incelenebilmesini sağlayan tıbbı bir protokoldür. Kolposkopi, rahim ağzının net bir şekilde incelenmesine olanak tanıyan bir yöntemdir. Kolposkop adı verilen ışıklı bir büyüteci andıran cihaz ile rahim ağzı incelenir. 40 kata kadar büyütebilme özelliğine sahip olan cihaz ile rahim ağzı kanseri riski olup olmadığı değerlendirilmektedir. Çıplak gözle görülemeyecek olan yapıların görülebilmesine olanak tanımaktadır. Klinik bir işlem olan kolposkopi, erken teşhis için son derece önemli bir yöntemdir. Bu kontrol ağrısız ve kolay bir işlemdir. Gerekli durumlarda anestezi ile biyopsi işlemi de gerçekleştirilebilir.
Hangi Durumlarda Kolposkopi Yapılmaktadır?
Kolposkopi, Smear Test sonucunda anormallikler olan kişilerde uygulanan bir yöntemdir. HPV 16 ve 18 pozitif gelen kişiler için de kolposkopi uygulanmaktadır. Rahim ağzı kanseri yavaş ve sinsi ilerleyen bir hastalık olduğundan, kolposkopi ile tarama yapılması daha rahat değerlendirme yapılmasını sağlamaktadır. Rahim ağzı kanserinden şüphelenme durumunda veya kesin teşhisinde, vulvada görülen şüpheli lezyonlarda veya uzun süredir geçmeyen vulva kaşıntılarında, gebelik takibi sırasında gerekli durumlarda veya infertilite nedeni araştırılırken kolposkopi uygulanmaktadır.
Kolposkopi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Kolposkopi, ağrısız bir işlem olup endişe duyulmamalıdır. Klinik ortamda yapılan bu işlem öncesinde dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunmaktadır. Kolposkopi öncesinde vajinal duş alınmamalı, iki gün öncesi cinsel ilişkiye girilmemelidir. Kullanılan bir vajinal ilaç varsa işlem öncesindeki iki gün ilaç kullanımına ara verilmelidir. İşlemden öncesinde bazı durumlarda ağrı kesici ilaçlar önerilebilmektedir. Kolposkopiden önce doktorunuz ile konuşup detaylı bilgiler alabilirsiniz.
Kolposkopi Nasıl Yapılır?
Kolposkopi klasik bir jinekolojik muayene gibi düşünülebilir. Destekli masaya sırt üstü uzanan kişi pelvik muayene yaptırıyormuşçasına bacaklarını aralar. Vajina duvarını açmak üzere spekulum aparetı vajinaya yerleştirilir. Böylece serviksin görüntülenmesi sağlanır. Serviks daha rahat görünebilmesi adına losyon yardımı ile yıkanır. Ardından kolposkop vajinan birkaç santim önüne konulur. Cihaz herhangi bir şekilde vajina içine girmemektedir. Merceği sayesinde büyüyen dokular detaylıca incelenir. Şüpheli durumlarda işlem sırasında biyopsi alınabilmektedir. Kolposkopi biyopsi anestezi ile rahim ağzının bir miktar tam kat çıkarılma işlemidir. Bu işlem ile lezyonların rahim devamını ve yaygınlığı araştırılarak doğru teşhiste bulunulur.
Kolposkopi Sonrası Dikkat Edilecekler Nelerdir?
Kolposkopi işlemi herhangi ağrı veya acı oluşturmamaktadır. Kolposkop vajinaya temas etmediğinden kanama oluşumu dahi görülmemektedir. Ancak gerekli durumlarda kolposkopi işlemi sırasında biyopsi de yapılmaktadır. Bu gibi durumlarda biraz ağrı ve kanama oluşumu görülebilmektedir. Kolposkopi sonrası kişisel hijyene dikkat edilmelidir.
Kolpoksopi sonrası dikkat edilecek durumların başında akıntı gelir. İşlem sırasında kullanılan losyonlar akıntı oluşumunu arttırabilmektedir. Akıntı konusunda endişe duyulmamalıdır ancak takip altında tutulması gerekmektedir. Yoğun bir akıntı olması halinde doktora danışılmalıdır. Akıntı hakkında doktorunuzla görüşmeli, anormal bir durumla karşılaşıldığında gerekli müdahaleler yapılmalıdır.
Kolposkopi Sonucu Kaç Günde Çıkar?
Rahim ağzı kanserinde erken teşhiste oldukça büyük öneme sahip kolposkopi patoloji sonuçları doktorun yoğunluğu ve işlemin uzunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Kolposkopi sonucu işlem sırasında çıkmaktadır. İşlemin tamamlanması ile doktorunuz raporlandırmayı yapabilir. Ancak biyopsi alınması halinde biyopsi sonucu 10 gün sonrasında çıkmaktadır.
Kolposkopi Fiyatları
Rahim ağzı ve vajinal dokularını 6 ila 40 kata kadar büyüterek görülmesinin sağlandığı kolposkopi oldukça kolay ve önemli bir işlemdir. Kolposkopi fiyatları işlemler arasında farklılık gösterir. Biyopsi gerektiren kolposkopi, işlem ücretini artırabilir. Ayrıca alınan örnek sayısı yani biyopsi sayısı da fiyat farklarını etkiler.