İçindekiler
ToggleKronik Stres ve Kısırlık Arasında Nasıl Bir İlişki Bulunur ?
Stres vücuttaki organların birçoğundaki uyarılmaların artmasına neden olmaktadır. Organlarda yaşanan aktivite artışı ile beraber adrenal bezlerden hormonlar salgılanmaya başlanır. Stres, nabız, kan basıncı artışı, avuç içlerinin terlemesi ve ani üşüme hissiyle birlikte gelmektedir. Stresin kronikleşmesi ise depresyona, bağışıklık sistemi problemlerine ve uyku problemlerine yol açmaktadır. Kronik stresin tüm vücuda etkilerinin yanı sıra üreme problemlerine de yol açtığı bilinmektedir. Bazı durumlarda aşırı stres, hormon düzeylerinin değişmesine ve bununla beraber kadınlarda yumurta oluşumunda bozulmalara neden olmaktadır. Aşırı kaygı, sürekli depresyon ve sosyal izolasyon doğurganlığı olumsuz yönde etkileyen psikolojik problemler arasında yer almaktadır.
Stres ve Depresyon Nasıl Anlaşılır?
Günlük hayatın getirdiği stresin ve depresyonun insanlar üzerinde yıkıcı bir etkisi olmaktadır. Normal hayata yapılan aktivitelere olan ilginin kaybolması, sürekli olarak çökkün ruh hali, anksiyete, konsantrasyon güçlüğü, uyku bozukluğu, sosyal hayatta ilişkilerin gergin olması gibi belirtiler stresin ve depresyonun olduğuna işarettir. Bu durumların iki haftadan fazla sürmesi ise durumun kronikleşmeye başladığının göstergesidir. Stres sonucunda ayrıca kişilerde iştah, kiloda değişim, alkol ya da sigara gibi maddelerin tüketiminde artış, daha ileriki seviyelerde ölüm ve intihar düşünceleri gibi durumlarda görülmektedir. Sürekli olarak bu gibi durumları yaşayan kişilerin çok geç kalmadan uzman bir doktora başvurmaları gerekmektedir.
Stresle Nasıl Başa Çıkılır?
Stresle ilgili kişinin yapabileceği ve rahatlamasını sağlayabileceği bazı yöntemler bulunmaktadır. Duygusal olarak destek almak bunların başında gelmektedir. Bu destek ile kişinin kendisini yalnız hissetmesi önlenecektir. En çok stres yaratan şeylerden birisi de iş yaşamıdır. İş hayatının getirdiği stresi düşürmek için gerçekçi hedefler koymak, stres kaynaklarını doğru bir şekilde belirlemek ve bunları ortadan kaldırmak stresin ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Fiziksel ve duygusal gerilimin azaltılması için hafif yürüyüşler ve günlük egzersizler yaşanan stresin kaybolması için son derece önemlidir. Günümüzde gebelik ve stresin arasında ilişki her gün artmaktadır. Bunun hormonlara yarattığı etki ise durumu daha kötü hale getirmektedir. Stres direkt olarak değil dolaylı olarak kısırlığı etkilediği için stresin ortadan kaldırılması ile beraber tekrar düzene giren hormonlar vücuttaki işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilirler.