Miyom Tedavisi

miyom nedir tedavisi neler

Miyomlar rahim duvarında gelişen iyi huylu tümöral kitledir. Boyutuna göre değişiklik gösterse de miyom oluşumu çoğu zaman bir sorun oluşturmaz. Bunlar düz kas hücrelerinden oluşan ve genellikle rahim içinde veya etrafında büyüyen nodüllerdir. Miyomlar kadın üreme sisteminde en sık görülen tümöral lezyonlardan biridir. Miyomlar genellikle hormonal faktörlerle ilişkilidir ve östrojen hormonunun etkisi altında büyüme eğilimindedirler. Miyomlar genellikle iyi huylu olduğu için kanser riski düşüktür ancak bazen semptomları yönetmek veya komplikasyonları önlemek için tedavi gerekebilir. Miyomlar hakkında daha fazla bilgi için bir jinekolog veya kadın sağlığı uzmanıyla görüşmek önemlidir. Düzenli kontrol miyomların sorun oluşturmadan izlenmesine yardımcı olur.

Miyomlar

Miyomlar, kadın hastalıkları arasında görülme sıklığı oldukça yüksek olan bir hastalıktır. Üreme dönemindeki kadınların %20’ sinde görülmektedir. Obezite hastası olan veya hiç doğum yapmamış kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Miyom oluşumu görülen kadınların düzenli olarak jinekolojik muayene olmaları büyük önem taşımaktadır. Miyomların ilerlemiş durumda olup kontrol altında tutulmaması erken doğum veya düşük ile sonuçlanan gebeliklere neden olabilmektedir.

Miyom Nedir?

Miyom, rahimde bulunan düz kasların anormal olacak düzeyde çoğalmasıdır. İyi huylu tümör olan miyomlar, düzgün ve sınırlı kitlelerdir. Rahim içerisinde, intramural, subseröz, intrakaviter vb. farklı yerlerde oluşabilmektedirler. Tam olarak neden oluştuğu açıklanamayan miyomlarda aileden gelen kalıtsal bir durum olabileceği düşünülmektedir. Oluşum altında yatan neden ise östrojen hormonunun miyomlara sebep olabilmesidir. Menapoz döneminde azalan östrojen seviyesi beraberinde miyomlarda küçülmeyi de getirmektedir. Bu durum, oluşum nedeni olarak östrojenden şüphelenilmesini kanıtlar niteliktedir.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyomlar genellikle jinekolojik muayene sırasında fark edilmektedirler. Miyom belirtileri görülen durumlarda ise kişiler düzensiz, uzun süreli adet dönemleri ve şiddetli kanamaya bağlı olarak gelişen anemiden şikayetçi olmaktadır. Bu belirtileri normal karşılayan kişilerde ise büyük boyutlara ulaşmış miyomlara rastlanabilmektedir. Kişiler regl dönemiyle ilgili yaşadıkları semptomları normal olarak düşündüğünden ilerlemiş miyom görülme sıklığı fazladır. İlerlemiş miyomlar, karın bölgesinde şişlik, düzenli ağrı, kabızlık, gaz ve hazımsızlık problemlerine neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra idrar kaçırma ve böbrek problemleri de oluşabilmektedir. Rahimde miyom boyutlarının ilerlemesi rahim kavite boşluğuna basıya neden olabilmektedir. Oluşan bası, düşüklere veya erken doğuma neden olabilmektedir. Tüm bu durumlar bir kez daha erken tanının kıymetini jinekolojik muayenenin önemini göstermektedir.

Rahimde Miyomlar Neden Oluşur?

Miyomların gelişiminde hormonal faktörlerin rolü büyüktür. Östrojen ve progesteron hormonları rahimdeki miyomlar büyümesini destekleyebilir. Bu hormonlar rahim iç tabakasının döngüsel olarak kalınlaşmasına ve yenilenmesine yardımcı olurlar. Bazı durumlarda hormonal dengesizlikler oluşabilir ve bu da miyomların oluşumuna neden olabilir. Özellikle miyomların çoğu üreme çağındaki kadınlarda yani doğurganlık döneminde ortaya çıkar.

Genetik faktörler de miyom oluşumunda rol oynar. Bununla birlikte miyomların tam olarak neden oluştuğu konusunda henüz net bir cevap yoktur ve birçok kadında hiçbir belirti veya soruna neden olmazlar. Miyomlar genellikle rahatsızlığa veya komplikasyonlara neden olmadığı sürece tedavi gerektirmez. Ancak semptomlar veya büyüme endişesi varsa, doktorunuza danışmanız önemlidir.

Miyomların Tedavisi Nasıldır?

Miyomlar genellikle iyi huylu tümörlerdir. Kötü huylu tümör görülme sıklığı, %0.1- 0.5 arasındadır. Çoğu miyom için direkt olarak bir tedavi uygulanmamakta gözlem altında tutulması önerilmektedir. Ancak ani bir büyüme veya şüpheli görünüme sahip miyom olması halinde kişiye özel tedavi planlaması yapılmaktadır. Tedavi şekli kişinin yaşı, semptomları, miyomun bulunduğu yer gibi değişkenlere dayanarak değişmektedir. Çoğu zaman ameliyatsız miyom tedavisi uygulanıyor olup medikal tedaviler uygulanmaktadır. Ancak gerekli durumlarda cerrahi müdahaleler ile miyomlar alınmaktadır. Cerrahi müdahale gerektiren miyom doktor tarafından belirlenir ve küçük bir işlem ile yapılabilir.

Rahimdeki Miyomlar Tehlikeli midir?

Miyomların tehlikeli olabilmesi için bazı nadir durumlar vardır. Büyük boyutlu miyomlar rahimde şiddetli kanamalara, pelvik ağrıya veya basınç hissine neden olabilir. Miyomlar bazen kısırlığa veya tekrarlayan düşüklere yol açabilir. Bununla birlikte bu durumlar nadirdir ve çoğu miyom sağlık sorunlarına neden olmaz. Miyomların izlenmesi ve miyomların tedavisi genellikle semptomları kontrol altına almak veya sağlık sorunlarını önlemek için yapılır. Küçük boyutlu ve semptomsuz miyomlar genellikle takip edilirken, semptomlara neden olan veya büyüklüğü hızla artan miyomlar cerrahi müdahale gerektirebilir. Miyomların tedavisi uzman bir doktor eşliğinde steril bir klinik ortamında yapılmalıdır.

Miyomlar Gebeliğe Engel Midir?

Miyomlar bazı durumlarda gebeliği etkileyebilir. Rahimde miyom gebeliği etkileyen faktörler arasında yer alır ve bazı kadınlarda sorunlara yol açabilir. Miyomların gebeliği etkileme derecesi miyomun boyutuna, konumuna ve sayısına bağlıdır. Miyomların gebelik üzerindeki etkisini belirlemek için doktorlar genellikle ultrason ve diğer görüntüleme yöntemlerini kullanır. Miyomlar gebeliği etkileyebileceği gibi, gebelik de miyomları etkileyebilir. Gebelik sırasında hormon seviyeleri artar ve miyomlar büyüyebilir veya semptomlar gösterebilir.

Küçük boyutlu miyomlar genellikle gebelik üzerinde önemli bir etkiye sahip olmazlar. Bunlar genellikle semptomsuzdur ve doğal olarak küçülebilirler. Fakat büyük boyutlu miyomlar rahimde mekanik bir engel oluşturabilir ve gebeliğin normal bir şekilde ilerlemesini engelleyebilir. Büyük miyomlar rahimde yer kapladıkları için embriyonun implantasyonunu engelleyebilir veya rahimde büyüme alanını sınırlayabilir. Ayrıca büyük miyomlar gebelik sırasında rahim kasılmalarına neden olarak erken doğum riskini artırabilir.