Pap Smear Testi Nedir?

pap smear nedir

Pap Smear Testi, rahim ağzı kanseri taraması için kullanılan bir test yöntemidir. Oluşum aşamasındaki kanseröz lezyonların teşhisi için kullanılmaktadır. Zahmetsiz ve basit bir test olan Pap Smear, yıllık jinekolojik muayeneler sırasında uygulanmaktadır. Test, vajinal muayene esnasında, spekulum ile açılan vajinal kanalın serviksin transformasyon zonu olarak adlandırılan bölgesinden fırça benzeri bir çubuk ile sürüntü alınarak gerçekleştirilir. Uygulama sırasında herhangi bir ağrı veya acı hissedilmiyor olup birkaç saniyelik bir işlemdir.

Smear Testi Ne Zaman Yapılır?

Smear nedir ve ne zaman yapılır araştırılır. Pap Smear Testi, ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra veya 21 yaşının üstündeki kadınlara yapılmaktadır. 30 yaşından küçük kadınlarda yılda bir defa yapılması yeterli olurken, 30 yaşının üstündeki kişilerde gerekli durumlarda yılda 3 kez tekrarlanabilmektedir.

Pap Smear Testi Neden Yapılır?

Rahim ağzı kanseri testi olarak da bilinen Pap Smear, rahim ağzı kanseri erken teşhisi için uygulanan bir testtir. Servikal hücrelerde herhangi bir değişim olup olmadığının tespitini sağlamaktadır. Test sonucunun negatif çıkması halinde herhangi bir tedavi ihtiyacı bulunmamaktadır. Ancak pozitif çıkma durumunda hangi değerin pozitif çıktığı değerlendirmeye alınır.

  • ASC-US (önemi tanımlanamamış atipik skuamöz hücreler): Hücrelerde bir değişim olduğunu gösterir. Ancak değişimin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bundan dolayı ek araştırmalar yapılarak oluşan değişimin kanser başlangıcı olup olmadığı tespit edilir.
  • LSIL (düşük dereceli intaepitelial lezyon): Servikal hücrelerde, hafif düzeyde bir anormallik vardır. Düşük risk grubundaki HPV ile bölgede gelişen enfeksiyonlar sonucu görülür.
  • HSIL (yüksek dereceli intraepitelial lezyon): Servikal hücrelerdeki değişimler oldukça belirgindir. Kansere dönüşme riski yüksek olduğundan dikkat edilmesi gereken bir sonuçtur.
  • ASC-H (yüksek dereceli atipik skuamöz hücreler): HSIL ile benzer bir sonuçtur.
  • AGC (atipik glandular hücreler): Bölgede bulunan farklı tür hücreye ait değişimlerdir.

Pap Smear Testi Sonucu Pozitif İse Ne Yapılmalıdır?

Sonucun pozitif çıkması direkt olarak bir endişe yaratmamalıdır. Doktorunuzun ön gördüğü tetkikler yapılarak hücresel değişimlerin seviyesi ve nedeni incelenir. Bu durumda en çok başvurulan yöntem, kolposkopidir. Kolposkopi ile serviks yakından incelenir. Bu işlem sırasında çeşitli kimyasal testler uygulanabilmektedir. Gerekli durumlarda ise biyopsi alınır. HPV olması halinde ise ileri tetkikler uygulanarak HPV türü saptanır. Çıkan sonuçlara göre kişiye özel medikal tedavi süreci planlanır.

Pap Smear Testi Nasıl Yapılır?

Pap smear testi rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde kullanılan bir tarama testidir. Pap smear testi şu şekilde yapılır:

  • Testten önce vajina ve rahim ağzı alanının daha iyi görülebilmesi için bazı adımlar uygulanır. Doktor veya hemşire, genellikle spekulum adı verilen bir alet kullanarak vajina açılır ve rahim ağzı görünür hale getirilir.
  • Doktor veya hemşire rahim ağzından hücre örneği almak için bir fırça veya spatula kullanır. Bu örnek rahim ağzı yüzeyinden hücrelerin kazınması veya fırçalanması yoluyla elde edilir. Bu işlem sırasında hafif bir rahatsızlık veya basınç hissi olabilir ancak genellikle acı verici değildir.
  • Alınan hücre örneği steril bir konteynere yerleştirilir ve laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda örnek mikroskop altında incelenir ve hücrelerde herhangi bir anormallik veya kanser belirtisi varsa rapor edilir.

Pap smear testi genellikle hızlı ve ağrısız bir prosedürdür. Smear test sonucu genellikle birkaç hafta içinde elde edilir. Olası anormallikler veya kanser belirtileri varsa doktorunuz daha fazla test veya tedavi önerebilir. Pap smear testi düzenli olarak yapılan bir tarama testidir ve rahim ağzı kanserinin erken teşhisini sağlayabilir. Bu nedenle önerilen periyotlarda bu testi yaptırmak önemlidir.

Pap Smear Testi Kimlere Yapılır?

Rahim ağzı kanseri testi olarak da bilinen pap smear testi rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için yapılan bir tarama testidir. Genellikle 21 yaşından itibaren cinsel aktiviteye başlayan kadınlara önerilir. Ayrıca bazı durumlarda da test yapılır. 21 yaşın altındaki kadınlara, menopoza girmiş kadınlara, rahim ağzı kanseri veya anormal hücre değişiklikleri öyküsü olan kadınlara, rahim ağzı kanserine neden olabilecek risk faktörleri olan kadınlara da bu test yapılır.

Pap Smear Testi Nerede Yapılır?

Pap smear testi genellikle kadın sağlığıyla ilgilenen doktorlar veya jinekologlar tarafından yapılır. Erken teşhiste önemli rol oynayan bu test için kadın doğum uzmanları ve bu alanda uzman hekimlerden yardım alınmalıdır. Ağrısız bir işlem olan pap smear hijyenik bir hastane ya da klinik ortamında yapılmalıdır.

Pap Smear Testi Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Pap smear testi için önerilen sıklık kişinin yaşı ve sağlık geçmişi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle cinsel aktiviteye başladıktan veya 21 yaşına geldikten sonra kadınların pap smear testi yaptırılmalıdır. Başlangıçta testin iki yıl arayla yapılması önerilebilir. Bazı durumlarda test yaptırma sıklığı artabilir. Rahim ağzı kanseri öyküsü bulunan kişiler, HPV enfeksiyonu olan kişiler ve test sonucunda anormaliler olan kişilerin daha sık bir şekilde pap smear testi yapması önerilir.

Pap Smear Testi Fiyatları

Pap smear testi fiyatları değişiklik gösterebilir. Yapılan işlemin detayı, klinik, hastane ve doktor gibi pek çok faktör fiyatın farkını etkileyebilir. Sağlık için oldukça gerekli testler arasında yer alan pap smear testi düzenli aralıklarla yapılarak gerekli önemlerin alınması sağlanabilir.