Rahim Kaynaklı Kısırlık ve Rahim Anomalileri
İçindekiler
ToggleDöllenen yumurtanın (embriyonun) anne vücudunda gelişip büyüyebilmesi için rahme tutunması gerekmektedir. Bazı durumlarda rahim şekline bağlı nedenlerden kaynaklı olarak, embriyo rahme tutunamayabilir ve böylece gebe kalınamayabilir. Rahimde anomali doğuştan gelebilmekte veya sonradan oluşabilmektedir. Sonradan oluşanlar kazanılmış anomaliler olarak da adlandırılmaktadır. Her iki durumda da klinik incelemeler yapılması ile teşhisi konulabilir.
Rahim Anomalileri Neden Oluşur?
Doğuştan gelen şekil bozuklukları rahim anomalileri arasında en sık rastlananıdır. Rahim içerisinde, kısmi veya tam perde (septum) durumu, dışında çift başlı rahim (bikornis), yarım rahim (unicornis), çift rahim (didelfis) gibi yapılar yer alabilir. Bu durumlar hem kısırlığa hem de düşüğe sebep olabilmektedir.
Kazanılmış anomaliler ise kürtaj veya geçirilen enfeksiyonlara bağlı olarak rahim içerisinde oluşan değişimlerdir. Bu değişimler arasında; rahim içinde yapışmalar, rahime baskı yapan miyomlar ve polipler yer almaktadır. Miyom ve polipler yarattığı baskı ile gebe kalma ihtimalini azaltabilir.
Rahim Anomali Belirtileri Nelerdir?
Anomaliler bebeklikte karında kitle oluşumu yaratarak fark edilebilmektedirler. Bebeklik döneminde fark edilemediği durumlarda, ergenlik döneminde adet olamama veya sürede gecikme, karın ağrısı ve karında tıkanıklığa bağlı yarattığı kitle olarak görülebilmektedir. Erişkinlikteyse hamile kalınmaması veya gebeliklerin düşükle sonuçlanması durumunda fark edilebilmektedirler.
Rahim Anomali Teşhisi Nasıl Konulur?
Rahim yapısı incelenirken gelişmiş ultrason teknolojisinden yararlanılır. Bunun yanı sıra HSG bir diğer adıyla rahim filmi çekilir. Her iki inceleme ile rahim yapısıyla ilgili kesin verilere ulaşılabilmektedir. Rahim filmi esnasında tüpler de detaylı bir şekilde analiz edilebilir. Bu sayede tüplerde bir tıkanıklık olup olmadığı da inceleme altına alınır.
Rahim Anomalileri Nasıl Tedavi Edilir?
Rahim anomalileri hakkında en çok merak edilen konular rahim anomalisi nedir ve nasıl tedavi edilir konularıdır. Doğumsal gelen anomaliler ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Histeroskopi veya laparoskopi gibi kapalı ameliyat yöntemleriyle tedavi gerçekleştirilir. Ameliyat sonrasında kişiler doğal yollar ile hamile kalabilir veya tüp bebek tedavisi ile başarılı sonuçlara ulaşabilir. Kazanılmış anomalilerde ise özellikle polip veya miyom oluşumuna bağlı gelişen bir baskı olması halinde histeroskopi yöntemi ile patolojiler ortadan kaldırılır. Diğer durumlarda ise ilaç tedavilerine başvurulabilir. Bu tedaviler sonucunda da kişiler doğal yolla veya tüp bebek tedavisiyle gebe kalabilirler.
Anomali problemi olup doğal yollarla gebe kalan kadınlar, bebeğin yanlış pozisyonda doğma veya düşük yapma ihtimaline karşılık rutin kontrollerini ihmal etmemelidir.
Rahim Anomalisi Çeşitleri Nelerdir?
Rahim anomalileri çeşitleri arasında en sık görülenler kavisli, arkuat uterus ve bikornuat uterus rahim anomalileridir. Kavisli rahim anomalisi herhangi klinik bir tedavi ya da önem gerektirmez. Fakat diğer anomaliler gebe kalamama, tekrarlayan düşük, erken doğum eylemi ve bebeğin rahimde duruş bozukluğuna sebep olabilir. Rahim anomalilerin çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;
- Kavisli rahim
- Bölmeli rahim
- Unikornuat rahim
- Bikornuat rahim
- Rahmin çift olması
Arkuat uterus nedir en çok sorulan sorulardan biridir. Rahmin üst kısmındaki hafif eğimdir. Diğer merak edilen soru ise Bikornuat uterus nedir? Müller kanallarının fizyolojik olarak bozuk olmasıdır.
Rahim Anomalisi Olması Neye Sebep Olur?
Normal bir rahim ters armut şeklindedir. Bunun dışında olan rahimlerde anomali bulunur. Rahim anomolisi kısırlığa sebebiyet veren problemler arasında yer alır. Bu sebeple rahimde şekil bozukluğu olan kadınların hamile kalmadan önce erken teşhis ve tedavi edilmesi gerekir. Rahim anomalisi düşük yapmaya ya da hamile kalmayı zorlaştırmaya sebep olabilir.
Rahim Anomalileri Gebeliğe Engel Olur Mu?
Rahimde şekil bozukluklarının çeşitleri bulunur. Bu şekil bozukluklarının bazıları hamile kalmayı zorlaştırabilir. Hamile kalmayı zorlaştırmasının yanı sıra düşük yapmaya da sebebiyet veren bu durumda erken teşhis büyük bir önem taşır. Özellikle bölmeli ve bikornuat rahim anomalilerinde gebe kalmama durumu oluşabilir.