Sebepsiz Kısırlık Nedir?
İçindekiler
ToggleSon bir yıl içerisinde düzenli korunmasız ilişki gerçekleştirilmesine rağmen gebe kalınamaması durumunda kısırlık düşüncesi meydana gelmektedir. Kısırlık bir diğer adıyla infertilite %80 oranında nedeni bulunabilen bir hastalıktır. Ancak %20’lik bir kesimde kısırlık altında yatan ana neden bulunamayabilir. Hem kadın hem de erkeğin ayrı ayrı değerlendirme altına alınmasında tüm klinik ve radyolojik bulgular temiz çıkarken, kişiler bir çocuk sahibi olamamaya devam edebilir. Bu durum hala çözülemeyen mikrobiyolojik nedenlerden kaynaklı olabilmektedir. Sebebi açıklanamıyor olsa bile aşılama yöntemi ve tüp bebek tedavileriyle gebe kalınma ihtimali oldukça yüksektir. Gebelik oranı yaşa ve sağlık profiline göre çeşitlilik gösterir. Sebepsiz kısırlık tanısı koyulmuş kişilerin çok ender olsa da normal yollarla çocuk sahibi olmaları mümkün olur.
Kadın ve erkeğin çocuk sahibi olma isteği ile bir yıl boyunca düzenli cinsel ilişki kurmalarına rağmen gebeliğin oluşmaması halinde infertilite yani kısırlık konusunda araştırma yapılır. Erkeğin ve kadının tüm muayeneleri ve testleri yapılır. Altta yatan bir neden bulunmadığı durumlarda nedensiz kısırlık tanısı koyulur. Doktor çocuk sahibi olmak isteyen çift için kadının gebe kalma ihtimalinin en yüksek olduğu günleri yapılan testler ile belirler. Çiftin doğal yollarla çocuk sahibi olması için bir süre daha beklenir. Bu sürenin sonunda da gebelik oluşmadığı durumlarda ise tüp bebek yöntemi ile çiftin çocuk sahibi olması sağlanır. Çiftin daha önceden çocuk sahibi olması ve aradan bir süre geçtikten sonra ikinci çocuğu istemesine rağmen bunun gerçekleşmemesi de olabilir. Bu durumda seconder infertilibite tanısı koyulur.
Sebebi Açıklanmayan Kısırlık Nedenleri Nelerdir?
Açıklanamayan kısırlık olduğu durumlarda çiftler tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmayı tercih edebiliyorlar. Adından da belli olduğu gibi doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kadın ve erkekte infertilibite kontrolleri yapılır. Yapılan tüm testler ve kontroller sonucunda çiftin çocuk sahibi olmasını önleyecek bir neden bulunamaz. Bu durumda ise sebebi bilinmeyen kısırlık teşhisi koyulur. Kısırlığın nedenleri arasında şunlar bulunabilir.
- Sigara, alkol bağımlılığı
- Kadının yaşının 40 üzerinde olması
- Gebelikler arasında iki yıldan uzun zaman olması
Çifte bu tanının koyulması ve verilen süreye rağmen gebeliğin oluşmaması halinde çiftin çocuk sahibi olması için tedavi programı oluşturulur. Tedavinin ilk aşaması yumurtanın kalitesinin arttırılmasıdır. Bu amaçla kadına belirli ilaçlar verilir ve bunları düzenli içmesi istenir. Uygulanan tedavi ile yumurtanın olgunlaşması ve gebe kalmaya uygun hale gelmesi sağlanır. Olgunlaşan yumurta kadının rahminden alınır. Erkekten alınan sperm ile laboratuvar ortamında döllenir. Döllenmenin oluşmasının ardından ise embriyo kadının rahmine yerleştirilir.
Embriyonun rahime yerleştirilmesinin ardından 12 gün beklenir ve gebelik testi yapılır. Testin pozitif çıkması ile gebelik başlamış olur. Doktor tarafından verilen ilaçların gebeliğin başlamasından sonra da belirtilen süre içinde içilmeye devam edilmesi gerekir. Gebeliğin sorunsuz devam etmesi ve çiftin çocuk sahibi olabilmesi için doğuma kadar tüm süreç dikkatle takip edilir.
Sebepsiz kısırlık olup hamile kalanlar çocuk sahibi olabilirler. Çok ender olarak nedensiz infertilibite tanısı koyulan çiftlerin doğal yollarla çocuk sahibi olmaları mümkün olabilir. Bundan dolayı da doktor çiftin kontrollerini yaptıktan sonra bunun olması için belli bir süre verir. Çiftin yaşına bağlı olarak 3 ya da 6 ay beklenmesine rağmen gebelik oluşmadığı takdirde ise aşılama ya da tüp bebek yöntemlerinden uygun olan seçilerek uygulanır. Açıklanamayan kısırlık ile ilgili akıllarınızda oluşan sorulara cevap bulmak için merkezimizle iletişime geçebilirsiniz. Aynı zamanda merkezimizle iletişime geçerek tüp bebek ile ilgili sorularınıza da cevap bulabilirsiniz.