Sperm Dondurma İşlemi
İçindekiler
ToggleBelirli sağlık durumları ve ilerleyen yaş, sperm sayısının azalması ve sperm hareketlerinde azalmalar oluşmasına neden olabilir. Sperme yönelik gerçekleşen her bir olumsuz durumsa, bebek sahibi olma oranını düşürmektedir. Sperm dondurma yöntemiyle mevcut durumda elde edilen spermler koruma altına alınabilmektedir. Bu sayede bulunduğu dönemde baba olmak istemeyip ilerleyen yıllarda baba olmak isteyenler için bir fırsat yaratılmaktadır. Özellikle kemoterapi tedavisi alacak kişilerin sperm kalitesini korumak adına sıklıkla uygulanan bir yöntemdir.
Sperm Dondurma Nedir?
Sperm dondurma nasıl yapılır? Kısaca; Belirli yöntemler ile alınıp işlenen sperm örneği dondurma işlemi için uygun bir solüsyona yerleştirilir. Bu solüsyon sperm hücrelerinin donma ve çözülme sırasında hasar görmesini engellemeye yardımcı olur. Ardından örneğiniz düşük sıcaklıklarda saklanmak üzere sıvı azot içeren tanklara aktarılır. Bu tanklarda belli bir süre saklanarak uygulama zamanına kadar bekletilebilir.
Sperm Dondurma İşlemi
Sperm dondurma işlemi öncesinde bir tüp bebek kliniği veya üreme sağlığı merkezi ile iletişime geçmek büyük önem taşır. Bir uzmanla görüşerek süreç hakkında bilgi alabilir sağlık geçmişi, yaşam tarzı ve diğer faktörler değerlendirilir. Böylece sizin için en uygun zamanlama ve uygulama şekli belirlenebilir.
Sperm Dondurma Nasıl Uygulanır?
Sperm dondurma işlemi nasıl yapılır? Bu işlem için öncelikle sperm örnekleri alınması gerekmektedir. Yeterli miktarda sperme sahip olan erkeklerde direkt olarak (mastürbasyon yöntemi ile) örnek alınabilirken, sperm sayısının yetersiz olduğu durumlarda veya kişiler bu şekilde örnek vermek istemediğinde MESA, PESA, TESA, TESE yöntemleri ile sperm alınabilmektedir. Bu işlemler lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Sperm numunesi alınmadan öncesinde 3 gün boyunca erkeklerin cinsel ilişkiye girmemesi istenmektedir. Bu sayede yeterli sperm sayısına ve kalitesine ulaşım sağlama durumu olumsuz etkilenmemektedir. Belirtmekte fayda var ki uzun süre cinsel ilişki yaşamamak sperm sayısını veya kalitesini arttırmamakta aksine olumsuz etkilemektedir.
Numune alınması ardından spermler analiz edilir. Hızı, kalitesi ve yapısı uygun olan spermler seçilerek dondurma işlemine alınır.
Yavaş sperm dondurma işlemi incelenen spermler 3- 4 saat kadar bir süre içerisinde soğutulur. Ardından -196 derecede bulunan azot tankına daldırılarak işlem tamamlanır. Hızlı sperm dondurmadaysa spermler, steril çubuk ve azot buharları ile 10 dakika boyunca temas ederler. Ardından -196 derecede bulunan azot tankına daldırılarak dondurma işlemi gerçekleştirilir. Hızlı dondurma yönteminde sperm sıcaklığı ani bir şekilde 37 dereceden -196’ya düştüğünden spermlerin canlı kalma yüzdeliği daha yüksektir.
Sperm Dondurma İşlemi Kimler İçindir?
Sperm dondurma işlemi birçok farklı başlık kapsamında uygulanmaktadır. Sperm kalitesi ya da miktarı düşük olan erkeklerden ilerleyen yıllarda baba olmak isteyenler, kanser tedavisi görecek olan kişiler, yaralanma ihtimali olan bir mesleğe sahip olan kişiler için sperm dondurma yöntemi uygulanmaktadır.
Sperm Dondurma Başarılı Bir Yöntem Midir?
Sperm dondurma alanında profesyonel isimlerle çalışıldığında başarı oranı son derece yüksek bir yöntemdir. Sperm dondurma basamaklarında uygunluk sağlanması halinde spermler canlılığını ve kalitesini koruyabilmektedir. Tabi ki, hamilelik gerçekleşebilmesi için tek etken sperm değildir. Yumurtalık ve rahim sağlığının da hamilelik için uygun olması gerekmektedir.
Sperm Dondurma Süresi Kaç Yıl?
Dondurulmuş sperm örneği sıvı azot içeren özel bölmelerde düşük sıcaklıkta (-196°C) saklanır. Sperm örneği bu düşük sıcaklıkta uzun yıllar boyunca korunabilir. Ancak saklama süresi hukuki düzenlemelere ve uygulama yapılan klinik politikalarına bağlı olarak değişebilir.
Sperm Dondurma Fiyatları
Sperm dondurma fiyat seçenekleri uygulama yapılan hastane veya kliniklere, uygulamayı yapan hekim ve ekibine göre farklılık gösterebilir.