Aşılama Tedavisi

mikro tese nasil yapilir

Aşılama yöntemi hem erkeği hem de kadını kapsayan bir tedavi yöntemidir. Bir diğer adıyla inseminasyon olan bu yöntem sperm sayısı veya hareketi düşük olan durumlarda, sebebi belirlenmeyen kısırlıkta, ilk aşamalarda olan endometriozisde ve kadında yumurtlama problemi olduğunda uygulanan bir yöntemdir. Acısız ve ağrısız bir işlem olan aşılama yöntemi, toplamda 15 gün kadar süren bir yöntemdir. Bu 15 gün içerisinde erkeğin bir kere sperm örneği vermesi yeterliyken, kadın 2 veya 3 kez ultrasonografi takibine girmektedir.

Aşılama Tedavisi

Aşılama tedavisinde ilk basamak yapılacak işlem için en uygun zamanın belirlenmesidir. Hamile kalabilmek için öncelikle kadının yumurtlama döneminde olması ayrıca yumurta ile spermin buluşması gerekir. Yumurtlama kadınlarda her ay bir gün oluşur ve yumurta hücresi 24 saate kadar canlı kalır. Yumurtlama dönemi bu tedavinin uygulanması için en uygun zamandır. Aşılama tedavisi yapılırken ilk olarak erkekten alınan spermler özel bir solüsyon ile yıkanıp sağlıklı olan spermler ayrılır. Daha sonra bu alınan spermler kadının rahmine özel yöntemlerle yerleştirilir. Aşılama tedavisindeki en önemli amaç spermleri yumurtaya en yakın bölgeye yerleştirmektir. Böylece sperm hücreleri bir engelle karşılaşmadan yumurtayı dölleyebilir ve gebelik şansını arttırmada yardımcı olur.

Aşılama Yöntemi Nedir?

Aşılama yöntemi, birkaç basamaktan oluşur. Öncelikle, içerisinde yumurtaların yer aldığı folikül yapısının çatlayarak yumurtaların döllenmeye hazır hale gelmesini kapsar. Aynı zamanda kullanılan ilaçlar veya aşılar ile yumurtaların tam gelişimini destekler. Ardından laboratuvar ortamında alınan örnek ile hazırlanan spermler enjeksiyon yardımı ile rahim içerisine bırakılır. Spermlerin yıkanarak döllenmek için en uygun hale gelmesi sağlanır. Enjeksiyon dönemi kadının tam yumurtlama zamanı olmalıdır. Bundan dolayı yakından takip büyük önem taşımaktadır. Döllenme kadın rahminde tüplerde gerçekleşir. Döllenme gerçekleşebilmesi için anne adayının tüplerinden en az birinin açık olması gerekmektedir. Aksi takdirde işlem başarılı olmayacaktır. Aşılama yöntemi ile hamile kalma işlemleri tamamı ile ağrısız ve acısızdır.

Aşılama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kadınlarda yumurtlamanın oluşmaması ya da yumurtanın çatlayacak kadar gelişmemesi gibi durumlarda oluşabilir. Bu gibi durumlarda alanında uzman doktorlar tarafından yumurta uyarıcı ilaçlarla yumurtanın belirli bir olgunluğa ulaşması sağlanır ve yeterince olgunlaşan yumurta, yumurta çatlatma iğnesi olarak bilinen bir iğne yardımıyla çatlatılır. Sonrasında aşılama işlemi gerçekleştirilir. Aşılama yöntemiyle hamile kalanlar başarı oranı ortalama olarak %20’dir ve 2 veya 3 kez denenmesi önerilmektedir. Her seferinde başarısız olması halinde ise çiftler tüp bebek tedavisini deneyebilir.

Aşılama Takibi Nasıl Yapılır?

Regl döneminin üçüncü günü kadın rahmi ultrason yöntemiyle incelenir. Yumurtalıklarda kist gibi bir durum olmadığı takdirde, düzenli olarak her gün yumurtalıkları uyarıcı iğne yapılır. Bir hafta sonrasında ise yumurtalıklarda meydana gelen değişimler değerlendirilir. Yumurta içeren kesecikler olan foliküller çatlayarak yumurtaları tüplere bırakır ve döllenme bu şekilde gerçekleşir. Aşılama yöntemi ile gebelik için 1 veya 2 folikülün çatlatma iğnesi ile çatlaması sağlanır. Bu işlem ardından 24- 38 saat sonrasında bir kez laboratuvar ortamında hazırlanan spermlerin enjeksiyonu gerçekleştirilir. Ardından gelen ardışık günlerde ise 1 veya 2 kez olacak şekilde sperm enjeksiyonuna devam edilir. Herhangi bir acı duyulmayan bu işlem sıradan bir jinekoloji muayenesi gibidir. İşlem sonrası 15 dakikalık bir istirahat ardından kişiler günlük hayatlarına rahatlıkla devam edebilmektedir. Aşılamadan iki hafta sonrasında gebelik testi yapılarak tedavi başarısı öğrenilebilir.

Aşılama Tedavisi Fiyatları

Aşılama yöntemi fiyatları işlemin yapıldığı sağlık kuruluşuna göre değişkenlik gösterebilir. Günümüzde oldukça farklı teknolojik donanımlara sahip hastaneler ve tecrübeli hekimler bu tedaviyi gerçekleştirirken fiyat farklılıkların oluşmasına da sebep olur.