Thin Prep Smear Testi Nedir?
İçindekiler
ToggleThin Prep nedir kısaca rahim ağzı kanseri riskini taramak için yapılan bir işlemdir. Pap Smear Testi’nin gelişmiş versiyonu olarak düşünülebilir. Pap Smear Testi’nin yanılma payı %25 oranında olabilirken, Thin Prep Smear’in %4 oranındadır. Thin Prep Smear’de vajinadan alınan sürüntü normal smear testinin aksine, cam yüzeye sürülmemektedir. Sürüntü, örnek bir sıvı içerisinde toplanarak kan, akıntı, iltihap hücreleri gibi sonucu olumsuz etkileyecek etkenlerden arındırılır. Kullanılan sitopatolog mikroskop ile sadece rahim ağzından dökülen hücreler incelenir. Direkt olarak bölgeye odaklanması ve doğru hücreleri değerlendirmeye alması testin başarı oranını arttırmaktadır.
Thin Prep Smear Testi Nasıl Yapılır?
Thin prep smear testinde Pap smear testine benzese de farklı bir teknik kullanılarak uygulanır. Pap smear testinde rahim ağzından alınan hücre örnekleri doğrudan bir cam slayta sürülürken, Thin Prep smear testinde alınan hücreler özel bir solüsyon içinde karıştırılarak daha ince bir tabaka haline getirilir. Bu uygulama ile laboratuvarda daha iyi bir hücre dağılımı ve daha net bir görüntü sağlanır. Erken teşhis ve tedavi sürecinde oldukça önemli bir yere sahiptir.
Thin Prep Smear Testi Yapan Tüp Bebek Merkezleri
Thin Prep Smear Testi, son dönemlerde popülerleşen bir uygulama olup belirli merkezlerde uygulanmaktadır. Ferti- Jin Tüp Bebek Merkezi’mizde uygulanan tarama testleri arasında yer almaktadır. Gerekli durumlarda doktorlarımız Thin Prep Smear uygulaması yapmaktadır.
Thin Prep Smear Testi Ne Zaman Yapılır?
Thin Prep Smear Testi, ilk cinsel birliktelik ardından gelen 3. yılda veya 21 yaşının üstündeki kadınlara yapılmaktadır. 30 yaşından küçük kadınlarda yılda bir defa yapılması yeterli olurken, 30 yaşının üstündeki kişilerde gerekli durumlarda yılda 3 kez tekrarlanabilmektedir. 30 yaşının üstündeki kadınlarda HPV taraması da yapılmaktadır.
ThinPrep smear testi, genellikle rutin jinekolojik muayene sırasında yapılır. Kadınlar genellikle 21 yaşından itibaren düzenli olarak bu tarama testine tabi tutulurlar. Ancak doktorunuza danışarak önerilen tarama programına uygun olarak testi yaptırmanız önemlidir.
Thin Prep Smear Testi Neden Yapılır?
Tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi rahim ağzı kanserinde erken teşhis de hayat kurtaran bir durumdur. Thin Prep Smear Testi yaptıranlar rahimlerinde bulunan serviks hücrelerinin hata payı olabilecek en düşük oranda olmasını sağlayarak rahim sağlığı ile ilgili doğru bilgilere ulaşılmasını sağlar. Thin prep smear testi rahim ağzı kanserinin tarama ve teşhisinde kullanılan bir testtir. Bu test rahim ağzı hücrelerinin incelenmesi yoluyla kanser öncüsü lezyonları veya kanser hücrelerini tespit etmek için yapılır.
ThinPrep smear testi aşağıdaki durumları tespit etmek için kullanılır;
- Rahim ağzı kanseri: Test kanser hücrelerini veya kanser öncüsü lezyonları tespit ederek rahim ağzı kanserinin erken aşamalarını saptamaya yardımcı olur. Erken teşhis tedavi şansını artırabilir.
- Rahim ağzı enfeksiyonları: HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonu gibi rahim ağzı enfeksiyonlarını tespit etmeye yardımcı olur. HPV enfeksiyonu rahim ağzı kanseri için önemli risk faktörlerinin başında gelir.
Thin Prep smear testi rahim ağzı kanserini teşhis etmek veya öngörmek için kullanılır ancak kesin bir teşhis koymak için genellikle daha ileri testler yapılması gerekebilir.
Test Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Test öncesinde dikkat edilmesi gereken birkaç unsur bulunmaktadır. Test alınmadan öncesindeki 2 günde cinsel birliktelikte bulunmamak gerekmektedir. Vajinal ilaçlar, kremler, ovül, fitil, spreyler veya tampon kullanılmamalıdır. Vajina içerisi yıkanmamalıdır. Adet dönemlerinde smear testleri uygulanmamaktadır. Sürecin en doğru şekilde ilerleyebilmesi için test öncesinde dikkatli olunmalı ve doktor tavsiyelerine uyulmalıdır.