Tüp Bebek Tedavisi (IVF)

Tüp bebek ; doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler için uygulanan bir üreme tedavi yöntemidir. Yumurta ve sperm laboratuvar ortamında birleştirilir ve oluşan embriyo, anne rahmine yerleştirilerek hamilelik şansı artırılır. 

Tüp bebek tedavisi, yumurta ve sperm döllenmesinin laboratuvar koşullarında gerçekleştiği bir üreme yöntemidir. Kadının yumurtaları uyarılır, toplanır, spermle birleştirilir, oluşan embriyo rahme transfer edilir.

Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olma hayali kuran çiftlere umut veren bir seçenektir. Bu yöntem, üreme sorunlarını aşmalarına yardımcı olarak ailelerin mutluluğunu artırır. Tüp bebek merkezleri, bu özel tedavinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde kritik bir rol oynarlar.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek tedavisi nasıl olur, anne ve baba adaylarından alınan üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında birleştirilmesi ve döllenmeden sonra meydana gelen embriyonun anne adayının rahmine transfer edilme işlemidir. Kısırlık problemi olan ve doğal yollardan çocuk sahibi olma olanağı düşük olan kişiler tarafından tercih edilen tüp bebek tedavisi, yardımcı bir üreme yöntemidir. Normal gebelikte, herhangi bir müdahalede bulunulmadan kendiliğinden döllenen yumurtayla embriyo oluşurken, tüp bebek tedavisi ile tıbbi olarak yardımcı olunmaktadır. Böylelikle bir embriyo oluşturulmakta ve gebelik sağlanmaktadır. Bu süreçten itibaren gebeliğin seyri ve doğumun gerçekleşmesinde herhangi bir farklılık olmayacaktır.

Tüp Bebek Tedavisi Hangi Aşamalardan Oluşmaktadır?

Fiziki muayene infertilite araştırmalarının en önemli ve ilk basamağıdır. Tedaviye başlamadan önce kadın eşin jinekolojik muayenesi ve ultrasonografik incelemesinin yapılması ve hormon testlerine (adetin 3. günü FSH, LH, E2, PRL, TSH) bakılması gerekir. Erkek eşin ise spermiyogram testi yapılmalı, ciddi sperm düşüklüğü var ise veya hiç sperm yoksa hormonal testisleri ve genetik incelemesi yapılmalıdır. Bunun dışında gerekli durumlarda rahim filmi, histeroskopi, laparoskopi gibi ileri teşhis yöntemleri de kullanılabilir. Tüp bebekte tedavisi; yumurta geliştirme, yumurtaların anestezi altında toplanması, laboratuvar çalışmalarının yapılarak embriyoların geliştirilmesi ve transferi aşamalarından oluşmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları

Tüp bebek aşamaları bu alanda uzman ve deneyimli ekipleri olan bir hastanede uygulandığında başarı ile uygulanır. Bu sayede tedaviyi alan çiftler istedikleri bebeğe sahip olabilirler. Kadının ve erkeğin gerekli kontrollerinin yapılması ilk aşamadır. Bu işlemler ile kadının ve erkeğin yapılacak tüp bebek tedavisi için uygunlukları belirlenir. Çiftin bu tedavi için uygun olduğunun anlaşılmasının ardından ise şu aşamalarla tedavi gerçekleştirilir.

  • Hormon tedavisi ile kadının yumurtasının döllenmeye uygun hale getirilmesi
  • Döllenmeye hazır hale gelen yumurta kadının rahminden alınır
  • Erkekten doğal yollarla ya da ameliyat ortamında sperm alınır
  • Döllenme için yumurta ve sperm laboratuvar ortamında birleştirilir
  • Döllenmenin gerçekleşmesi ile birlikte oluşan embriyo anne rahmine yerleştirilir
  • Gebelik testi yapılır testin pozitif çıkmasının ardından ise on gün sonra ultrason ile görüntüleme yapılır

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek süreci doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kadın ve erkeğin bu amaçla hizmet veren bir merkeze başvurmaları ile gerçekleşir. Kadının ve erkeğin kontrolleri ayrı olarak yapılır. Kadının yumurtalarının kalitesi incelenir. Yumurtanın kalitesi yeterli değilse bu amaçla hormon tedavisi uygulanır. Aynı şekilde erkeğin spermi de kontrol edilir. Erkeğin sperminin yetersiz ya da kalitesiz olmaması halinde ise bu amaçla da tedavi uygulanır. Ardından kaliteli yumurta ve sperm yapay şekilde döllendirilir.

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Tüp bebek tedavisi bir yıl boyunca korunmasız ilişki sonrasında gebelik elde edememiş çiftlerin incelenmesi ve testler neticesinde muayene, hormon analizleri ve sperm testi gibi aksayan yönün tespiti ve buna yönelik tedavi planları çiftlerle paylaşılarak uygulanır. Aynı zamanda doğal yoldan çocuk sahibi olamayan örneğin kadında kanalların tıkalı olduğu, erkek sperm sayısının düşük ve hatta menide hiç sperm olmayıp testis dokusunda Mikrotese yöntemiyle sperm elde edilen grup ve diğer tedavi yöntemlerinden yumurtlama takibi ve aşılama tedavisinden netice elde edilemeyen hastalara da uygulanmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları (IVF) Fiyatları

Tüp bebek tedavisi fiyatları öğrenmek için bu tedaviyi uygulayan merkezler ile iletişime geçmeniz gerekir. Uzman doktorlar tarafından yapılacak olan kontroller ile belirlenir. Bebek sahibi olmak için üç yıl boyunca çaba gösteren ama başarılı olamayan çiftler için bu yöntemin kullanılması uygun olur. Tüp bebek son çare olarak değerlendirilmemeli çiftlerin en kısa zamanda bebek sahibi olmalarını sağlayan yöntem olarak düşünülmelidir. Tüp bebek tedavisinin kişiden kişiye ve uygulanan tedavi yöntemine göre değişiklik göstermesi sebebiyle tedavi fiyatları da bu doğrultuda farklılık göstermektedir. Kliniğimizde ön görüşmelerimiz ücretsizdir. Fiyatlarımız ve tüp bebek tedavisiyle ilgili merak ettiğiniz her konuda detaylı bilgi almak için iletişim formumuzu doldurabilir veya 0212 287 5775 ve 0542 386 5234 numaralı telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Yapılacak olan tedavinin çeşidine göre süre değişebilmektedir, fakat ortalama olarak 20-22 gün sürmektedir.

Tüp Bebek Başarı Oranı Nedir?

Tüp bebek başarı oranı tıpta yaşanan gelişmeler ile birlikte artmaya devam etmektedir. Uygulanan ivf tedavisi ile doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olmaları mümkün olur. Çocuk sahibi olmaya karar veren çiftlerin bu isteklerinin üç yıl boyunca gerçekleşmemesi halinde tüp bebek merkezi tercihi yaparak başvurmaları tavsiye edilir. Merkezin doğru seçilmesi ve doğru şekilde uygulanması ile başarı oranının arttığı görülür.

Bu başarı oranları merkezden merkeze ve hastaların tedavi sebeplerine göre değişiklik göstermektedir. Aşılama (IUI) tedavileri için ortalama gebelik oranları %20-25 civarındadır. Mikroenjeksiyon tedavilerinde 35 yaş altı hastalarda %40-60 arası 35 ve 40 yaş üstü hastalarda yine hastanın durumuna bağlı olarak %15-35 arasında değişmektedir.

Tüp Bebek Merkezi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle çiftin kendisini rahat ve güvende hissedebileceği bir merkeze başvurması yapılacak tedavinin başarıya ulaşması açısından önemlidir. Çiftlerin başvurdukları merkezin ve hekimin başarısı, gebelik oranı ve hasta memnuniyeti açısından ne düzeyde olduğuna dikkat etmesi gerekir. Merkezin tüp bebek tedavisinde gerekli bütün işlemler için donanımlı olması gerekir. Özellikle tüp bebek tedavisinin gebelikle sonuçlanmasında tüp bebek laboratuvarının katkısı oldukça yüksektir. Kurulan laboratuvarın, kullanılan cihazların ve malzemelerin kalitesi sonuçları birebir etkilemektedir. Çalışan personelin tecrübesi de tedavi başarı oranları üzerinde etkilidir. Laboratuvar ve klinisyenlerin uyum içerisinde çalışması, klinik olarak hastanın iyi hazırlanması ve laboratuvardaki çalışmaların sağlıklı ve en iyi şekilde sonuçlandırılması ekibin başarısını ortaya koymaktadır.

Tüp Bebek İçin Yaş Sınırı Nedir?

Tüp bebek başarı oranı kadının yaşının genç olması ile artar. Ergenlik dönemine giren kadınların her ay rahimlerinde yumurta gelişir. Bu şekilde kadınlar için her ay gebe kalma ihtimali olur. Kadının adet gördüğü ve yumurtlamaya devam ettiği sürece uygulanması mümkün olur. Bunun yanında yumurta kalitesi 40 yaşından sonra düşmeye başlar. Yumurta kalitesinin düşmesi başarı oranını azaltır. Doktorlar 45 yaş üstü kadınlara önermemekle birlikte gerekli kontrolleri yapmanın ardından yumurtanın kaliteli olması halinde tedavi uygulanabilir.

Aşılama Mı Yoksa Tüp Bebek Mi?

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin çözüm arayışında en çok merak ettikleri konular arasında aşılama mı tüp bebek mi bulunur. Hangi tedavinin hasta için olduğuna yapılan tetkikler ile doktor karar verir. Aşılama tedavisi daha uygun maliyetli olmasına rağmen başarı oranı saha düşüktür. Tüp bebekte ise maliyet yüksek olurken başarı oranı yüksektir. Tüp bebek ile daha hızlı ve kesin sonuç alınması nedeniyle çiftler tarafından daha fazla tercih edilir.

Düzenli Beraberliğe Rağmen Çocuk Sahibi Olamayan Çiftler Ne Zaman Tedaviye Başvurmalılar?

Kadın yaşı 35’in altında ve öyküde gebelik oluşumunu etkiyebilecek herhangi bir problem yoksa 1 yıl, yaş 35’nin üzerinde veya geçmişte gebelik oluşumunu etkiyebilecek bir problem varsa 6 ay sonra inceleme ve tedavi başlanmalıdır.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Arttıran Etkenler Nelerdir?

Başlangıçtaki teşhis ve tedavi planının doğru yapılması başarı şansını etkileyen en önemli faktörlerdir. Bunun yanında yapılacak tedaviye destek olması için kullanılan ilaçlar ve yöntemler ki bunlar vitamin destekleri, pregenetik yöntem, lazer yardımıyla tomurcuklanma (Assisted hatching), lenfosit aşısı, laparoskopi, histeroskopi, laboratuvar teknikleri, kaliteli inkübatörler ve transfer kateterleri başarıyı arttıran faktörlerdendir.

Tüp Bebek Kaç Yaşına Kadar Uygulanabilir? Tüp Bebek Uygulamasında Yaşın Etkisi Var Mıdır?

Tüp bebek 45 yaşına kadar uygulanabilir. Ancak 40 yaşından sonra şansın azaldığı bilinmelidir. Tedavilerde ilerleyen yaşla birlikte gelişecek olan yumurtaların sayısı ve kalitesi olumsuz etkilenmektedir. Yumurtalık rezervi azalmakta ve 35 yaş üstü anne adaylarında kromozomal problemlerin oluşma ihtimali yükselmektedir. Hormon düzeyleri ve fiziksel durumlarına göre genç anne adaylarında da sıkıntılar yaşanabilmekte fakat gebelik oranları genç anne adaylarında daha yüksek olmaktadır.

Tüp Bebek Uygulamalarıyla Elde Edilen Gebeliklerden Doğan Bebeklerle Normal Doğan Bebekler Arasında Fark Var Mıdır?

Normal yolla gebe kalan hastaların doğan bebekleriyle tüp bebek tedavisiyle gebe kalan hastaların bebekleri arasında hiçbir anlamlı fark izlenmemiştir. Bu bebekler de aynı diğer bebekler gibi tamamen sağlıklı olarak gelişip büyümektedirler.

Tüp Bebek Tedavisinde SGK İndiriminden Faydalanmak İçin Gereken Kriterler Nelerdir?

  • Yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinden raporu düzenlenmiş olması,
  • Kadının 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olması,
  • Eşlerden birinin en az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması,
  • Kadının primer ovaryan yetmezliği ve erkeğin azoospermisi olması hâlleri hariç olmak üzere son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun Kurumla sözleşmeli/protokollü sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulları tarafından belgelenmesi.

iLETİŞİM BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞIN SİZİNLE İLETİŞİME GEÇELİM.