tup bebek guncel tedaviler

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebek tedavisindeki güncel yöntemleri sizler için anlattı.

Tüp bebek tedavisinin başarısını arttıran en güncel yöntemler arasında son yıllarda gelişen genetik incelemelerdeki yenilikler yer almaktadır. Bunun yanı sıra laboratuvarlarda kullanılan teknik donanımlardaki gelişmeler de oldukça etkili bir rol oynamaktadır. Tüp bebek tedavisinde hangi yöntemlerin kullanılabileceği klinik ve radyolojik muayene yapılması ardından planlanmaktadır. Muayeneler esnasında kişilerin sağlık durumu, yaşı, sperm kalitesi ve sayısı, yumurta kalitesi ve sayısı gibi birçok unsur incelenir. Bulunan bulgulara göreyse kişiye en uygun tedavi programı oluşturulur.

Embriyoskop Kullanımı

Embriyoskop aracılığıyla embriyoların laboratuvar koşullarında, dış ortamla karşılaştırmadan, 3 ya da 5 gün boyunca en ideal koşullarda 24 saat izlenebilmesi ile en sağlıklı ve en kaliteli embriyoların seçilebilmesi sağlanabilmektedir. Bu sayede transfer edilen embriyonun anne rahmine tutunabilme ihtimali arttırılabilir ve sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesi olasılığı yükseltilmektedir.

IMSI Mikroskop

IMSI mikroskopları ile spermler 7.000 kat büyütülebilir ve spermin baş yapısındaki genetik anomalileri ayırt etme imkanı bulunabilir. Bu sayede embriyoların kalitesi ve genetik bozuklukları ayıklama ve daha kaliteli embriyo elde etme şansına sahip olunabilir. IMSI tüp bebek tedavisi başarı oranını ciddi derecelerde arttırmaktadır.

Mikroçip Yöntemi

Sperm mıknatısları, bir diğer adıyla mikroçip yöntemi, spermdeki DNA fragmantasyonlarını ayıklama imkanı sunan bir başka önemli gelişmelerden biridir. Sağlıklı embriyo gelişimini sağlayan önemli yöntemlerden biridir. Tüp bebek tedavisi başarı oranını önemli ölçülerde arttırmaktadır.

Lazer Yardımıyla Tomurcuklanma (Asisted Hatching) yöntemi

Embriyoların anne rahmine tutunmasını sağlayan lazerle tomurcuklanma yöntemi tüp bebek tedavisinde başarı oranını artıran en güncel gelişmeler arasında yer almaktadır. Embriyo dışındaki zara açılan küçük kesi ile bebeğin rahat bir şekilde anne rahmine tutunabilmesini sağlar. Bu işlem sırasında alanında uzman bir ekip ile çalışılarak embriyo oluşabilecek hasara karşı korunabilir.

Blastokist Transferi Yöntemi

Embriyoların laboratuvar koşullarında 5 gün boyunca uygun vakalarda büyütülmesi, blastokist transferi aşamasına getirilmesi embriyonun rahme tutunma olasılığını arttırabilmektedir. Blastokist evresi embriyonun rahme tutunması için uygun olduğu döneme denmektedir. Laboratuvar ortamında blastokist evresine kadar bekletilen embriyolar, evreye girmeleriyle birlikte anne rahmine transfer edilmektedir. Bu sayede embriyonun anne rahmine tutunabilme oranı arttırılır.

Embriyo Dondurma (Embriyo Freezing) Yöntemi

Embriyoların -196 derecede azot tanklarında saklanması yöntemidir. Tüp bebek tedavisinde 10-15 yumurta elde edilebilir. Çok sayıda sağlıklı embriyo elde edilmesine rağmen 1 ya da 2 tanesi kullanılabilir. Geri kalan embriyoların laboratuvar ortamında saklanması gerekir. Günümüzde bu yöntem yaygın olarak kullanılmaktadır. İkinci tüp bebek tedavisi gerektiğinde embriyolar başarılı bir şekilde transfer edilebilmektedir.

Son yıllardaki gelişmeler tüp bebek tedavisinin başarısını ciddi oranda artırmakta ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Tüp bebek merkezi seçiminde çiftlerin bilinçli seçimler yapması tedavinin başarısı için çok önemlidir.