tup bebek tedavisi etkileyen faktorler

Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktörler arasında kadının yaşı, kadındaki yumurtanın kalitesi ve rezervleri, erkekteki spermlerin sayısı ve kalitesi yer alır. Üreme hücreleri, yumurtanın döllenmesi ile embriyonun kalitesini etkileyen en önemli faktörlerdir. Bunun yanı sıra hastanın tüp bebek tedavisinde doğru bir şekilde hazırlanması, tüp bebek tedavisinde uygulanan teknik uygulamalar tüp bebek tedavisinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasında oldukça etkili bir rol oynar.

Kısırlığa Neden Olan Problemlerin Tedavi Edilmesi Gerekebilir

İnfertiliteye yani kısırlığa neden olan genetik bir problem söz konusu ise mutlaka genetik inceleme ve tedavinin ardından tüp bebek tedavisine geçilmesi gerekir. Ayrıca tüp bebek tedavisi sırasında vücutta hormon yükselmeleri oluşmuşsa rahmin dinlendirilmesi gerekir. Bu durumda embriyolara ise freezing yani dondurma tekniğinin uygulanması gerekebilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Uygulanan Yöntemler Çok Önemlidir!

Tüp bebek tedavisinde doğru yöntemler, doğru bir şekilde uygulanmazsa çiftlerin tüp bebek tedavisinde başarı ciddi oranda düşebilmektedir.

Bunun dışında tüp bebek tedavisinde embriyoların ana rahmine tutunmasını sağlayan lazer yardımıyla tomurcuklanma yöntemi yani “assisted hatching” yöntemi tüp bebek tedavisinde başarı oranını artıran en önemli uygulamalardan biridir.

Günümüzde üremeye engel olan birçok sorun gelişen tıp sayesinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Donanımlı bir tüp bebek merkezi ve alanında uzman bir doktor seçimi ile bebek sahibi olma hayaliniz gerçek olabilir. Eğer doğal yollar ile bebek sahibi olamıyorsanız çok geç kalmadan bir tüp bebek uzmanından destek alabilirsiniz.

Hangi Yöntemler Uygulanabilir?

Tüp bebek tedavisinde uygulanan birçok modern teknik vardır. IMSI; en iyi kalitedeki spermleri seçmek ve mikroenjeksiyon sonrası yüksek döllenme oranları elde etmek için kullanılan tekniktir. MikroTESE; mikroskop altında yapılan testis biyopsisidir.

PGD (pregenetik diagnozis); genetik problemli çiftlerin embriyolarının incelenmesi ve sağlıklı olanlarının seçilmesidir. Asisted hatching; lazer yardımıyla embriyo çeperinin inceltilmesidir.

Frozen; embriyoların, spermlerin ve yumurtaların daha sonra kullanılmak üzere dondurularak saklanmasıdır.

Embriyoskop; embriyo gelişiminin kamera altında takip edilmesi ve gelişimi sağlıklı olanların seçilmesidir. İmmünolojik tedaviler ve bağışıklık sistemi tedavileridir.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Öncelikle yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. İşlem esnasında acı veya ağrı hissedilmemektedir. Toplama işlemi bittikten sonra hafif bir ağrı hissedilebilir. Hafif ilaçlar ile kolayca giderilebilen bu ağrı, kadının günlük yaşamına olumsuz bir etki etkisi yoktur. Baba adayından elde edilen spermler ile alınan yumurtalar mikro enjeksiyon yöntemi ile birleştirilerek döllenme sağlanır.

Embriyo transferi tüp bebek tedavisindeki en kritik aşamadır. Tedavinin başarılı olup olmaması embriyoların tutup tutmamasına bağlıdır. Tüp bebek tedavisinde yönetmelik kuralları gereğince 35 yaş altındaki kadınlara 1 embriyo, 35 yaşın üstündeki kadınlara da 2 embriyo transferi gerçekleştirilmektedir. Bu sayede çoğul gebelik ihtimali kontrol altına alınabilmektedir.

Embriyo transferinden 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılır ve sonuç öğrenilir. Başarısız bir sonuç alınırsa 1-2 ay sonra yeni bir tüp bebek denemesi yapılabilir. 2 ve 3. denemeler de başarısızlıkla sonuçlanmışsa bazı genetik testler, histeroskopi gibi ek incelemeler yapıldıktan sonra tekrar bir tedaviye başlanabilir.

Tüp bebek tedavisi uygulama sayısında herhangi bir sınırlama yoktur. Bazı çiftler birkaç denemenin ardından çocuk sahibi olabiliyorken bazı çiftlerde ilk denemelerinde başarılı olmaktadır. 4. deneme sonrası %80 oranında gebelik elde etme şansı vardır.

Tüp Bebek Tedavisinde Çoğul Gebelik Durumu

Son yıllarda embriyo transferindeki gelişmeler sayesinde çoğul gebelik ihtimali büyük oranda kontrol altına alınabiliyor. Elde edilen gebeliklerin %90’ı tekil olurken %10 oranında ise ikiz gebelik görülebiliyor. İkiz gebeliklerin doğal gebeliklerle oluşması ise %1 oranında oluyor. Oranda 10 kat artış nedeniyle tüp bebek tedavisi sonucu elde edilen çoğul gebelik durumu fazla gelebiliyor. Ancak, ikiz gebelik durumu mevcut gebeliklerde %10 oranını geçmiyor. Tek embriyo verilirse tüp bebek tedavisinin sonuçları %99 oranında tek gebelik olurken,  %1 oranında tek yumurta ikizleri olabiliyor.