Korona Virüsü (COVID-19) ve Gebelik Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, korona virüsü ve hamilelik hakkında şu ana kadar edinilen bilgileri sizler için anlattı. Korona virüsü (COVID-19)’u ve nelere sebep olacağı konusunda hâlâ bilgi edinme aşamasındayız. Hamile kadınları ve bebeklerini nasıl etkilediğine dair kesin bulgulara henüz sahip değiliz. Şu anda …
Hamile Kadınlar Korona Virüsü için Daha Yüksek Risk Altında mıdır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, bu soruya net bir cevap verilmesinin şu an için mümkün olmadığını ama gerekli olan tüm tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti. Hamilelerin Covid-19 virüsüne yakalanma riski diğer insanlara göre daha yüksek görünmüyor ancak hala bilmediğimiz çok …
Hamile Kadınlar Korona Virüsü için Daha Yüksek Risk Altında mıdır? Devamı »
Covid-19’un Yarattığı Stres Adet Düzensizliği Yapıyor Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, Covid-19’un neden olduğu stresin adet düzensizliğine yol açabildiğinden bahsetti. Adet Kanaması Nedir? Rahim iç zarının yaşanan hormonal değişiklikler sonrasında dökülmesine adet kanaması adı verilmektedir. Gebeliğin oluşmadığı bu dökülme 28 günde bir tekrar etmektedir. Bu 28 gün periyodun başladığı …
Covid-19’un Yarattığı Stres Adet Düzensizliği Yapıyor Devamı »
Gebelikte Plasenta Previa Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, gebelikte kanamaya neden olan plasenta previa hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Doğum sırasında ya da gebelik süresince kanamaya neden olabilen plasenta previa, plasenta dokusunun rahim ağzına doğru büyümesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Plasenta, normal durumlarda rahim kenarına ya da üzerine yerleşirken …
Hamilelikte İkili Test Nedir? Nasıl Ve Ne Zaman Yapılır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, hamilelikte yapılacak ikili testler ile bebeğin down sendromu olup olmadığının bilgisinin edinilebileceğini söyleyerek, down sendromu hakkında açıklamalar yaptı. Doğumdan Önce Down Sendromu Teşhisi Konulabilir Down sendromu (trizomi 21 ya da mongolizm olarak da bilinir) zekâ …
Hamilelikte İkili Test Nedir? Nasıl Ve Ne Zaman Yapılır? Devamı »
Dış gebelik sonrası hamilelik mümkün mü? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir dış gebelikte erken teşhisin önemini sizler için anlattı. Dış gebelik döllenen yumurta hücresinin çeşitli sebepler ile fallop tüpü içine yerleşerek gelişmesi durumudur. Türkiye’de sık görülen dış gebelik sadece embriyo için değil, anne için de hayati risk taşır. Bu nedenle dış gebelikte …
Covid-19 pandemisi süresince tüp bebek tedavisi ertelenmeli mi? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, Covid-19 pandemisi süresince alınan yoğun önlemler sayesinde tüp bebek tedavisine devam edilebileceğini belirtti. Covid-19 pandemisi süresince her şeyden önce, genel sağlığın bir numaralı öncelik olması gerekiyor. Ancak gerekli önlemler alındığı ve tam olarak uyum sağlandığı sürece tüp bebek tedavisine …
Covid-19 Pandemisi Süresince Tüp Bebek Tedavisi Ertelenmeli mi? Devamı »
Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme) Nedir, Neden Olur? Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, halk arasında hamilelikte üstüne görme olarak bilinen yerleşme kanaması için kontrol edilmesi gerektiğini, düşük belirtisi olabileceğini belirtti. Yerleşme Kanaması ne Zaman Olur? İmplantasyon Nedir? Halk arasında üstüne görme ya da yerleşme kanaması olarak bilinen implantasyon anne adaylarının en korktuğu …
Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme) Nedir, Neden Olur? Devamı »
Tüp Bebek ve İkiz Gebelik Olasılığı Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebekte sanılanın aksine ikiz oranının yüksek olmadığını söylüyor. Tüp bebek tedavisi, doğal yoldan çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanır. Çiftlerde sperm sayısının 5mil/ml’nin altında ve sperm hareketliliği ve morfolojisinin düşük olduğu, kadın üreme kanallarının tıkalı olduğu durumlarda önerilir. Ayrıca; …
Progesteron Nedir? Tüp Bebek Tedavisinde Progesteron Kullanımının Önemi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebek tedavisinde progesteron tedavisinin önemini anlattı. Progesteron, yumurta büyüyüp çatladıktan sonraki dönemde bu bölgede kalan hücrelerin ürettiği bir hormondur. Anne adayının düzenli yumurtlayıp yumurtlamadığı adetin 21. günü progesteron hormonuna bakılarak anlaşılabilir. Adetin 21. günü progesteron …
Progesteron Nedir? Tüp Bebek Tedavisinde Progesteron Kullanımının Önemi Devamı »
Türk Doktorlarından “Istakoz Çocuk” Geni Tedavisi Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, Genetik Uzmanı Yavuz Hakan Özön, Uzman Biyolog Şafak Tavukçuoğlu, 6 aylık bir tedavi süreci içinde bilimin tüm olanaklarını koordineli bir çalışmayla kullanarak “ıstakoz çocuk” genini temizlemeyi başardı. Üç Türk doktor dünyada bir ilke imza atarak, nadir görülen genetik bir …
Pandemi döneminde tüp bebek tedavisi ertelenmeli mi? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, pandemi döneminde tüp bebek tedavisi uygulamalarını sizler için anlattı. Pandemi döneminde genel sağlığı korumak ve virüsün bulaşma riskine karşı önlem almak ilk önceliğimiz olmalıdır. Özellikle risk kapsamında olanların Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kurallara tam uyum sağlaması çok önemlidir. …
Pandemi Döneminde Tüp Bebek Tedavisi Ertelenmeli mi? Devamı »
Tüp bebek tedavisine başvuracaklar nelere dikkat etmelidir? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebek tedavisinde, embriyo transferi sonrası ile gebelik testi arasında geçen süre son derece önemlidir çünkü bu süre gebeliğin başarısını yakından etkiliyor. Tüp bebek tedavisinde, embriyo transferi sonrasında merak edilen birçok nokta bulunmaktadır. Bu adım ile gebelik …
Tüp Bebek Tedavisine Başvuracaklar Nelere Dikkat Etmelidir? Devamı »
Tüp Bebek Tedavisinde Laboratuvar Süreci Tüp bebek tedavisi 5 aşamalı bir süreçten meydana gelir. Bu aşamalar, toplamda 4 haftada tamamlanmış olur. İlk aşamada, tüp bebek tedavisindeki riskler ve hamilelik şansını arttıracak ilaçlar konuşulur. İkinci aşamada ise, birden fazla sayıda yumurta elde edilmesi için hastalara ilaç tedavisi uygulanır. İlaçlara hastanın verdiği yanıta, ultrasonografi ve kan testleri …
Bağışıklık Sistemi ve Düşük İlişkisi Hamilelik döneminde bağışıklık sisteminde değişimler meydana gelebilir. Bu nedenle de hem gebelik planlayan hem de gebe olan kişilerin mutlaka sağlıklarına dikkat etmesi gerekmektedir. Bağışıklık Sistemine Ne Oluyor? Gebelikte bağışıklık sistemi oldukça savunmasızdır. Hamilelikte vücudun fetüsü hedef almaması için hamile kadınlarda bağışıklık sistemi geriler. Hormonların dengesizliği ve hCG hormonunun salgılanması da …
Tüp Bebek Tedavisi Engelli Doğumları Azaltıyor Akraba Evlilikleri Riski Arttırıyor! Her 5 evlilikten birinin akraba evliliği olduğu ile ilgili istatistikler ülkemizde hala bu evliliklerinin yaygın olduğunu gösteriyor. Toplumumuzda akraba evliliklerinin çok görülmesi, ailelerin genetik hastalıklı çocuklara sahip olma riskini arttırıyor. Ancak günümüzde engelli bebeklerin doğması tüp bebek tedavisi ve preimplantasyon genetik tanı (PGT) yöntemiyle önlenebilir …
Dondurulmuş embriyo düşüğe neden olur mu? Bebek sahibi olmak isteyen ancak doğal yollardan gebelik elde edemeyen çiftler için son yıllarda birçok yardımcı üreme tedavileri ortaya çıktı. Teknolojinin gelişmesi ile beraber bu tedavi yöntemlerinin de daha çeşitli olması beraberinde bazı soruları da getiriyor. Bunların arasında en çok kafa karıştıran durumlardan bir tanesi ise dondurulmuş embriyolar hakkındaki …
Erkek Üreme Kanallarında Tıkanıklığın Nedenleri Erkeklerde kısırlık nedenleri arasında bulunan ve en büyük erkek kısırlığı nedenlerinden birisi olarak gösterilen üreme kanallarında meydana gelmiş olan tıkanıklardır. Bu tıkanıklar çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Erkeklerde kısırlığa yol açan bu tıkanıklığın nedenlerine göre tedavi yöntemleri de değişiklik göstermektedir. Erkek üreme sisteminde spermler testislerde üretilmektedir ve epididimde hareket …
Doğum Kontrol Hapı Kullanan Kadınlar Zor mu Hamile Kalıyor? Bir Süre Beklenmeli Doğum kontrol hapları özellikle evli çiftler tarafından tercih edilen etkili bir koruma yöntemi. Tek eşli çiftler cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunma gereği duymadıkları için doğum kontrol hapı kullanmayı tercih ediyorlar. Etkili bir korunma yöntemi olan haplar östrojen ve progesteron hormonları içerdiklerinden dolayı …
Doğum Kontrol Hapı Kullanan Kadınlar Zor mu Hamile Kalıyor? Devamı »
Azospermi (Azoospermi) Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Erkeklerin kısırlık nedenlerinden birisi de azospermi (azoospermi) olmaktadır. Azospermi ejekülatta, çocuk yapmaya yarayan olgun sperm hücresinin olmadığı durumlara verilen isimdir. Azospermik olan erkeklerin doğal yollarla çocuk sahibi olabilmesi mümkün müdür? Azospermik olan erkeklerin doğal yollarla çocuk sahibi olabilmesi mümkün değildir. Azospermi obstrüktif ya da nonobstrüktif durumlarda ortaya çıkmaktadır. …
Azospermi (Azoospermi) Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Devamı »
HPV Enfeksiyonunu Önemsemeli miyim? Human Papilloma Virüs’ü kısaca HPV, genital bölgede meydana gelen siğillere neden olan bir virüstür. Günümüzde cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında HPV enfeksiyonu gelmektedir. Özellikle genç yaşta ya da çok fazla sayıda cinsel birliktelik yaşayan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Genital bölgede yer alan siğillerin hem bulaşıcılığı hem de enfeksiyon yapma riski …
Gebelik Öncesi Dönemde Neler Yapılmalı? Halk arasında “gebelik öncesi dönem” olarak bilinen prekonsepsiyon dönemi, anne adayları için çok dikkat edilmesi gereken bir süreç. Çünkü bu zaman dilimi, bebeğin nasıl şekilleneceği ve gelişimi açısından hassas bir zaman dilimini içeriyor. Haliyle sadece dikkatli olmakla kalmayıp adım adım doktorunuzun tüm tavsiyelerine kulak vermelisiniz. Harfi harfine ne yapılması gerektiği …
Vajinismus ve Kısırlığa Etkisi Vajinismus hastaları yaşadıkları cinsel sorunlardan dolayı yıllarca çocuk sahibi olamıyor. Cinsel ilişki sırasında endişe ve korku yaşama sonucunda vücutta ortaya çıkan istemsiz kasılmalar cinsel birlikteliğin tamamlanamamasına neden oluyor. Çiftler her ne kadar ön sevişme sürecinde haz alsa da birleşme anında yaşanan korku nedeniyle hastalar geri çekilmektedir. Bu da vajinismus hastalarının gebe …
Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı? önemli vitamin folik asittir. Döllenmeden hemen sonra omurilik ve sinir sisteminin gelişmesini sağlar. Gebelikten 3 ay önce güne 400 mg folik asit tüketilmesi oldukça önemlidir. Yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, badem ve baklagiller de folik asit içerir. Meyve ve sebzeler mevsiminde güzel ve sağlıklıdır. Peki hangi mevsimde hangi meyve ve sebze tüketilmelidir? …
Kadınların En Sık Karşılaştığı Vajinal Enfeksiyonlar Kadınlarda sıklıkla meydana gelen vajinal enfeksiyonların birçok sebebi olabilir. Birçok kadının hayatlarının bir bölümünde en az bir kez karşılaştıkları vajinal akıntı, kaşıntı ve yanma gibi şikâyetlere genellikle genital bölgede meydana gelen bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonlar sebep olmaktadır. Bu enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde rahatsızlık verecek boyuta ulaşabilir ve tekrarlayabilir. Vajinal …
Kadınların En Sık Karşılaştığı Vajinal Enfeksiyonlar Devamı »
Kilonun Azı da, Fazlası da Kısırlığa Yol Açıyor! Kilonun kısırlıkla doğrudan ilişkisi olduğunu biliyor muydunuz? Aşırı zayıf ya da aşırı kilolu kadınlarda yaşanan adet düzensizliği ve yumurtlama sorunu hamileliğe engel oluyor. Fazla kilo erkeklerde de sperm kalitesi ve miktarını olumsuz etkiliyor. Obezite, adet düzensizliğine, yumurtlama problemi ve kısırlığa yol açıyor. Türkiye’de obeziteye bağlı olarak kısır …
Embriyo Transferi Sonrasında Yapılması Gerekenler Embriyo transferi ile birlikte tüp bebek tedavisi de sona ermektedir. Transfer işleminin tamamlanması aynı zamanda zorlu bir sürecin bitişi anlamına gelmektedir. Bundan sonraki süreçte ise tedavinin başarılı olup olmayacağı beklenmektedir. Ancak bu süreçte de annelerin yapmaları gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Embriyo transferinden gebelik testine kadar olan süreç son derece önemlidir. …
Gebelik Sürecinde Cinsel İlişki Nasıl Olmalı? Gebelik sürecinde en çok merak edilenlerden bir tanesi de cinsel ilişkidir. Hamilelik sürecinde cinsel ilişkiye yönelik birçok doğru bilinen yanlışlar bulunmaktadır. Cinsel ilişkiden sadece riskli gebelik durumlarında kaçınılmalıdır. Sağlıklı gebeliğin bazı dönemlerinde cinsel ilişkiye girmek son derece normaldir. Sağlıklı bir gebelik sürecinde ortaya çıkabilecek bazı riskler cinselliğin sınırlandırılmasına neden …
Tüplerdeki tıkanıklık ameliyat ile açılabilir mi? Gebeliğin doğal yollarla oluşması için fallopian tüplerinde herhangi bir hasarın olmaması ve mutlaka açık olması gerekmektedir. Çünkü doğal gebelik için sperm hücresi ile yumurta hücresinin tüpler içerisinde karşılaşması ve döllenmesi gerçekleşmektedir. Yumurta hücresi bu tüplerin ucunda bulunan fimbria isimli tüyümsü hücreler tarafından yakalanmaktadır. Bu nedenle tüplerin herhangi bir nedenden …
Hamilelerde alerji ve tedavi yöntemleri Hamilelik sürecinde genel olarak alerjik reaksiyon ortaya çıkması beklenmez. Çünkü vücudun bebeği alerjen olarak algılamaması için annenin bağışıklık sistemi otomatik olarak baskı altına girer ve bu sayede yeni bir alerjik reaksiyonun ortaya çıkma ihtimali oldukça azalır. Histamin, alerji sebebiyle ortaya çıkan bir maddedir. Bu madde plasentadan salgılanan bir madde ile …
Kısırlığın En Çok Karşılaşılan Nedenleri Nelerdir? Dünyada kısırlığın görülme oranı %15 ile %20 arasında değişmektedir. Ülkemizde bu oran ise yaklaşık olarak %17’dir. Bu oranların içerisinde kadından kaynaklı kısırlık problemler %50’sini oluşturmaktadır. Sağlıklı bir kadın ayda bir kez yumurtlamaktadır. Bu yumurtlamanın seyrek ya da düzensiz görülmesi veya hiç görülmemesi durumuna yumurtlama bozukluğu adı verilmektedir. Bu bozukluk …
Kronik Stres ve Kısırlık Arasında Nasıl Bir İlişki Bulunur ? Stres vücuttaki organların birçoğundaki uyarılmaların artmasına neden olmaktadır. Organlarda yaşanan aktivite artışı ile beraber adrenal bezlerden hormonlar salgılanmaya başlanır. Stres, nabız, kan basıncı artışı, avuç içlerinin terlemesi ve ani üşüme hissiyle birlikte gelmektedir. Stresin kronikleşmesi ise depresyona, bağışıklık sistemi problemlerine ve uyku problemlerine yol açmaktadır. …
Kronik Stres ve Kısırlık Arasında Nasıl Bir İlişki Bulunur ? Devamı »
Mikroenjeksiyon Kimlere Uygulanır? Mikroenjeksiyon yöntemi şiddetli erkek kısırlıklarında yüksek oranda başarı sağlayan bir yöntemdir. İlk olarak 1992 yılında uygulanan yöntem bugün oldukça popülerdir ve birçok çift için yüz güldürücü sonuçlar sunmaktadır. Mikroenjeksiyon yöntemi ortaya çıkmadan önce uygulanan tedavilerde döllenme işlemlerinde spermler ve yumurtalar bir araya getirilerek döllenmenin gerçekleşmesi bekleniyordu. Ancak mikroenjeksiyon yöntemi ile döllenmenin laboratuvar …
Mikro-tese ve Klasik Tese Arasındaki Farklar Nelerdir? TESE, menisinde hiç sperm yer almayan ya da sperm sayısı normal olsa bile sperm hareketliliği sıfır olan erkeklerin yumurtalıklarından üreme hücresi alma işlemine verilen isimdir. Bu yöntem ile testislerden sperm elde edilebilmektedir. Lokal ya da genel anestezi altında yapılan TESE yönteminde testisin farklı bölgelerinden alınan çok sayıda parça …
Mikro-tese ve Klasik Tese Arasındaki Farklar Nelerdir? Devamı »
Polikistik Overli Kadınlar Hamile Kalabilir mi ? Polikistik over sendromu yumurtalıklarda meydana gelen irileşme ve birçok küçük boyutlu kist oluşumu ile ortaya çıkmaktadır. Bu durum kadınlarda hormonal problemlere neden olmaktadır. Polikistik over sendromunun tam olarak hangi sebeplerle ortaya çıktığı henüz bilinmemektedir. Bu sendromun görülmesinde genetik faktörlerin sebep olduğu düşünülmektedir. Bu sendromdan muzdarip kadınların hamile kalma …
Stresli Hamilelik Düşüğe Neden Olur mu? Gebelikte yaşanacak stres hem anneye hem de bebeğe büyük zarar vermektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre hamilelik sürecinde yaşanacak stres bebeğin fiziksel ve ruhsal sağlığına geri döndürülemeyen zararlar vermektedir. Hamilelik süresinde strese maruz kalmak 17. haftadan itibaren bebeklerin beyin gelişimini etkilemeye başlıyor. Hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan birçok araştırma …
Tekrarlayan Düşüklerin Nedenleri Nelerdir? Tekrarlayan düşüklerin anne ve baba adayları için kabus demektir. Tıbbi literatürde habituel abortus adı verilen tekrarlayan düşükler gebelik sürecinin ilk üç ayında ve en az üç kez ortaya çıkmaktadır. Çiftlerin yaklaşık olarak %2’sinde bu rahatsızlık görülmektedir. Gebelik kayıplarının birçoğu kromozomal ya da genetik anormalliklerden kaynaklanır ve rastgele olur. Bu anormallik yumurta, …
Adet Gecikmesinin Sebepleri Nelerdir? Hemen hemen her kadın hayatlarında en az birkaç kez adet gecikmesiyle karşılaşmıştır. Kadınları büyük strese sokan adet gecikmesinin birçok farklı sebebi var. Her ay kadınlara türlü türlü ağrılar çektiren, hormonlarla oynayarak dengeyi bozan regl, kimi zaman belli nedenler ya da rahatsızlıklardan dolayı gecikebilir. Adet gecikmesi birçok kadını, ‘’Acaba hamile miyim?’’ stresine …
Erken Menopoz Riski Yumurta Dondurtuyor Er ya da geç, anne olabilmek her kadının hayali. Helin Avşar’ın da ileride anne olabilmek için yumurtalarını dondurttuğunu açıklaması geçtiğimiz günlerde gündeme bomba gibi düştü. Yumurta dondurma yönteminin ne olduğunu ve hangi durumlarda uygulandığını Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı …
Kısırlık Sebebiniz Miyomlar Olabilir Nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte kadınlık hormonunun büyümesine yol açtığı düşünülen miyomlar, kadınların korkulu rüyası. Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir uyarıyor: “Miyomlar; düşüğe, hatta kısırlığa yol açabiliyor. Doğru tanı ve tedavi ile miyomlardan kurtulun” Miyomlar, rahim …
Besinler Sperm Kalitesini Etkiliyor Spermlerin canlılığına ve hareketliliğine sperm kalitesi adı verilmektedir. Hamilelik için sperm kalitesi en az yumurtaların sağlıklı olması kadar önemlidir. Düşük sperm kalitesi uzun süre gebeliğin oluşmamasına neden olabilmektedir. Sağlıklı bir menideki sperm yoğunluğu bir mililitrede 15 milyon, toplamda da 40 milyon civarında olmalıdır. Daha düşük seviyelerde gebelik mümkün olamayabilir. Menideki sperm …
Hamilelikte Fazla Kilo Alımı Nasıl Engellenir? Hamilelik döneminde aşırı kilo alamı hareketliliği düşürürken aynı zamanda sağlık açısından birçok zararı beraberinde getiriyor. Hamilelik döneminde kilo alımını engellemek ve sağlıklı kiloda olmak bebeğin sağlığını yakından etkiliyor. Normal kiloda hamile kalan anne adaylarının günlük kalori ihtiyaçları sadece 300 kkal kadar artmaktadır. Bu da ortalama olarak 1900 ile 2500 …
Kilo ve Kısırlık Arasında Nasıl Bir İlişki Bulunur? Obez insan sayısı hem dünyada hem de ülkemizde giderek artıyor. Ülkemizdeki erkeklerin %21 ve kadınların %42’si obez olarak kabul edilmektedir. Obezite diğer sağlık problemlerinin yanı sıra kısırlık problemine de neden olmaktadır. Aşırı kilolu kadınlarda görülen adet düzensizliği ve yumurtlama problemi hamile kalma şansını önemli ölçüde düşürmekte ve …
Kilo ve Kısırlık Arasında Nasıl Bir İlişki Bulunur? Devamı »
Kim Korkar Menopozdan! En ideal yaş 51 ! Annenizin menopoza girme yaşı size rehber olabilir ! Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. SevalTaşdemir; “Menopoz bütünüyle doğal bir geçiş yöntemidir. Her kadın kendine en uygun tedavi desteği ile menopozdönemini daha sağlıklı ve rahat geçirebilir” …
Tekrarlayan Düşükler Aşı İle Tedavi Ediliyor! Israrla gebelik elde edilemeyen kısır çiftlerde lenfosit aşısı uygulamaları ile başarılı sonuçlar elde ediliyor. Tekrarlayan düşüklerde baba adayından alınan kanla hazırlanan ve anne adayına enjekte edilen lenfosit aşısı, çiftlerin anne-baba olabilmelerine zemin hazırlıyor. Son yıllarda immünoloji (bağışıklık bilimi) alanındaki gelişmelerle birlikte yapılan araştırmalar, nedeni açıklanamayan kısırlık (infertilite) vakalarının büyük …
Dondurulmuş Embriyonun Normal Embriyodan Hiçbir Farkı Yok ‘Dondurulmuş embriyonun normal embriyodan hiçbir farkı yok’ diyen Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir: “Dondurulmuş embriyodan elde edilen gebelikler, bebek için hiçbir risk içermez. Ne bedensel, ne de zihinsel gelişimleri açısından normal bir …
Dondurulmuş Embriyonun Normal Embriyodan Hiçbir Farki Yok Devamı »
Çalışan Hamileler Kahvaltıyı Evde Yapsın Kahvaltı, herkes için günün en önemli öğününü oluştururken hamilelerde bu önem iki katına çıkıyor. Sağlıklı ve kaliteli bir gebelik dönemi için özellikle çalışan anne adayları beslenme alışkanlıklarını tekrar gözden geçirmeli. “Yüksek tempolu ve çok yorucu bir işi olmayan anne adayları, gebeliklerinin son haftalarına kadar rahatlıkla çalışabilirler. Ancak çalışma zamanı ve …
Doğurganlık İle Yaş Arasındaki İlişki Doğal gebelik ya da tüp bebek tedavisinin başarılı olabilmesi için en önemli etmenlerden bir tanesi anne adayının yaşıdır. Yaşı ilerlemiş anne adaylarında yumurta sayısı ve kalitesi önemli ölçüde düşmektedir. Kadınların 35 yaşından itibaren doğurganlık özelliği azalırken ve bu özellikte meydana gelen düşüş 38 yaşından sonra hızlanıyor. Yeni doğan bir kız …
SMA Hastalığı Tüp Bebek Tedavisi İle Önlenebilir Mi? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, SMA hastalığı genetik bir hastalık olduğu için tüp bebek tedavisinde PGD (Preimplantasyon Genetik Tanı) yöntemi ile bu genetik rahatsızlığı taşıyan çiftlerin de sağlıklı bebeklere sahip olabileceğini belirtti. Bu açıklama ile “Tüp bebek tedavisi ile SMA gibi …
SMA Hastalığı Tüp Bebek Tedavisi İle Önlenebilir Mi? Devamı »
Tüp Bebek Tedavisinde Güncel Yöntemler Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebek tedavisindeki güncel yöntemleri sizler için anlattı. Tüp bebek tedavisinin başarısını arttıran en güncel yöntemler arasında son yıllarda gelişen genetik incelemelerdeki yenilikler yer almaktadır. Bunun yanı sıra laboratuvarlarda kullanılan teknik donanımlardaki gelişmeler de oldukça etkili bir rol oynamaktadır. …
Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Sayısının Önemi Nedir? “Daha fazla yumurta toplanması tüp bebek yöntemiyle hamilelik şansını arttırabilir mi?” sorusu tüp bebek tedavisi görecek kadınlar arasında sıklıkla karşılaşılan bir sorudur. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, bu soruya detaylı bir cevap vererek anne adaylarının bilgilenmesini sağlıyor. “Yeni araştırmalar, yumurta miktarının tüp …
Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Sayısının Önemi Nedir? Devamı »
Embriyo Dondurma İşlemi Kimler İçindir? Son yıllarda gelişen teknoloji ile beraber ortaya çıkan yeni teknikler embriyo dondurma işleminde başarı oranını artırmıştır. Tüp bebek tedavisinde elde edilen embriyolar yaklaşık olarak 10-15 sene boyunca saklanabilmektedir. Ancak Sağlık Bakanlığı belirlediği yönetmelik ile bu süreyi 5 yıl ile kısıtlamıştır. 5 yıl sonunda çözülen embriyolar tıpkı ilk günkü gibi sağlıklı …
Evlilik Öncesi SMA Prosedürü Nelerdir? SMA’ ya yönelik hassasiyet her geçen gün artmaktadır. Kraniyal sinir motor çekirdekleri ve omurilikte yer alan ön boynuz motor nöron hücrelerinin kalıcı kaybı sonucu oluşan kas kaybı olarak tanımlanmaktadır. Genetik olarak aktarılabilen SMA, görülme sıklığı oldukça yüksek olan bir hastalıktır. Otozomal resesif formu en yaygın görülen SMA türüdür. Genel olarak …
Hamilelikte Uykusuzluk Neden Olur, Uykusuzluğa Ne İyi Gelir? Uykusuzluk gebeliğin hem erken hem de geç dönemlerinde hayat kalitesini olumsuz etkileyen bir durumdur. Kadınların % 44’ü bu dönemde uykusuzluktan şikayet eder. Peki, hamilelikte uykusuzluk neden olur, ne iyi gelir? Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Kalay, bu soruyu cevaplıyor ve hamilelere uykusuzluk …
Hamilelikte Uykusuzluk Neden Olur, Uykusuzluğa Ne İyi Gelir? Devamı »
Kalitesiz Sperm Çocuk Sahibi Olmaya Engel Mi? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, sperm kalitesinin çocuk sahibi olmadaki önemini sizler için anlattı. Erkeklerin beslenme alışkanlığı üreme sistemini yakından ilgilendirmekle beraber aynı zamanda gebelikte bebeğin kilosunu ve genlerini de derinden etkiliyor. Sperm sayısını ve hareketliliğini, yaşam tarzı, stres ve kötü beslenme …
Sebepsiz İnfertilite Nedir? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir sebepsiz infertiliteye sahip çiftlerin de bebek sahibi olabileceğini belirtti. Kadın ya da erkek kısır olmadığı halde çocukları olmuyorsa, tıp dünyası buna ‘sebepsiz infertilite’ adını veriyor. Çocuk sahibi olma isteği ile doktora başvuran çiftlerin yarıdan fazlası açıklanamayan kısırlığa (infertilite) sahiptir. Anne adayının …
SMA Riski Varsa Test Sonucunda Ne Yapılabilir? SMA hastalığı bazı şüpheli belirtiler yaşanması sonucu, evlilik öncesi genel sağlık taraması yapılırken veya anne karnında bebeğe uygulanan testler sonucunda açığa çıkmaktadır. Günümüzde herhangi bir tarama testine tabi tutulmayan ve böylece SMA taşıyıcısı olup olmadığını bilmeyen birçok insan bulunmaktadır. Çocukluk döneminde kendini belli eden SMA çeşitleri (Tip 1- …
Tüp Bebek Tedavisini Etkileyen Faktörler Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktörler arasında kadının yaşı, kadındaki yumurtanın kalitesi ve rezervleri, erkekteki spermlerin sayısı ve kalitesi yer alır. Üreme hücreleri, yumurtanın döllenmesi ile embriyonun kalitesini etkileyen en önemli faktörlerdir. Bunun yanı sıra hastanın tüp bebek tedavisinde doğru bir şekilde hazırlanması, tüp bebek tedavisinde uygulanan teknik …
Yumurta Çatlaması Nasıl Anlaşılır? Çatlatma İğnesi Nedir, Nasıl Ve Ne İçin Uygulanır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir yumurta çatlaması ve çatlatma iğnesi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Yumurta çatlaması, kadınların ovulasyon dönemlerinde yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkması durumuna denmektedir. Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda akıntıda artış olur. Yumurta çatlaması kasık bölgelerinde ağrıya …
Yumurta Çatlaması Nasıl Anlaşılır? Çatlatma İğnesi Nedir, Nasıl Ve Ne İçin Uygulanır? Devamı »